Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество Приморско

Борисов инспектира пречиствателната станция в Китен

  05.07.2020 09:39  
Борисов инспектира пречиствателната станция в Китен

Притежаваме най-чистото море, категоричен е премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение на пречиствателната станция в Китен. По негови думи водата на морето вече е „като сълзичка”.

При визитата си премиерът бе придружаван от екоминистъра Емил Димитров, зам.-министър Нанков, бургаската депутатка Евелина Василева, председател на екологичната комисия в парламента, кметовете на Бургас Димитър Николов и на Приморско д-р Димитър Германов, народната представителка Гарля Желязкова..

"Oгpoмна пречиствателна станция. Това, което сме поели като ангажимент сме го изпълнили - да предоставим най-чистото море. Има най-съвременните шведски и италиански системи", коментира Борисов. 

Инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на oтпадъчните води на територията на град Приморско и град Китен се реализира с финансиране по оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 22,27 млн. лева. От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, съфинансирането от Община Приморско е 2 млн. лева, а останалите средства са от държавния бюджет. С изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване на качеството на живот на населението на територията на гр. Приморско и гр. Китен, преодоляване на здравно-екологичните рискове и предоставянето на качествени екологични услуги на гражданите.

Реконструкцията и разширяването на съществуваща пречиствателна станция ще обслужва над 55 000 жители и гости на Приморско и Китен по време на туристическия сезон. Реализирането на проекта допринася за изпълнението на поетите ангажименти на страната ни за изграждане на обекти, чрез които да бъде увеличен събраният и третираният товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил