Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” е част от сериозен научен консорциум

  01.07.2020 13:30  
Университет „Проф. д-р Асен Златаров”   е част от сериозен научен консорциум

Университет "Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас е част от  сериозен научен консорциум за изпълнение на национална научна програма  “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита – ННПЕ+”. В края на 2018 година МОН даде зелена светлина на  няколко Национални научни програми, чийто срок за изпълнение е три години. Най-мащабната от тях е “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (Е+), с бюджет от 7 300 000 лв.  За реализиране  на програмата беше сключено споразумение  между 16 организации - както институти на БАН, така и висши училища, предварително доказали своята компетентност в научните области, обхванати от програмата, като за водеща научна организация бе определена Българската академия на науките, под ръководството на чл.-кор. Константин Хаджииванов, зам.-председател на БАН.

Основната цел на програмата е подкрепа на научно-изследователски и научно-приложни и демонстрационни дейности за развитие и въвеждане на нови технологии, свързани с възобновяемата енергия и декарбонизиране на икономиката. Настоящата програма акцентира върху ключов момент в актуализираната “Европейска стратегия” – ускорено разработване и комерсиализиране на технологиите за съхранение и регенериране на енергия от ВЕИ и улавяне и оползотворяване на СО2. Тя е в синергизъм с работните програми на съвместните предприятия в “Хоризонт 2020” като „Горивни клетки и водород“, както и с водещото тематично направление „Сигурна, чиста и ефективна енергия“.

Университет "Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас  участва в ННПЕ+ със сериозен колектив от учени, който работи активно по следните три задачи: 1.2.5. Суперкондензаторни хибридни системи, задача 2.2.2. Нова генерация биогоривни клетки за генериране на електрическа енергия и биоремедиация, 3.2.1. Разработване на нови материали, подходящи за ефективна адсорбция на СО2 (зеолити, мезопорести  материали, метал-органични  структури, пепели от изгаряне на биомаса, хибридни и  модифицирани материали). В изпълнението на проекта участват утвърдени учени като проф. Магдалена Миткова, проф. Валентин Ненов, проф. Севдалина Турманова, доц. Х. Йеменджиев, както и млади учени и докторанти от Университета. Координатор на ННПЕ+ от страна на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас  е проф. Ирена Марковска.

Националната научна програма “ЕПЛЮС” ще допринесе и за поддържане на високо обществено доверие към Общата европейска цел на Рамковата стратегия за изграждане на общ енергиен съюз.

 

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил