Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

В Горно Езерово искат улица „Мугреч“, в Меден рудник - „Нестинари“ и „Лада Галина“, в Крайморие - „Парория“

  01.07.2020 11:09  
В Горно Езерово искат улица „Мугреч“, в Меден рудник - „Нестинари“ и „Лада Галина“, в Крайморие - „Парория“

Георги РУСИНОВ

 

От Община Бургас изпратиха за „Черноморски фар“ списък с предложенията до момента на бургазлии за различните улици. Още на пръв поглед, някои от идеите на съгражданите ни се вижда, че са комични, докато някои са си направо ексцентрични.

Така например веднага се набиват имена като „Бързолет“ и „Корморан“. Това са някои от предложенията за улици в промишлената зона до Пети километър. Идеята там е улиците да носят имена, свързани с пътя на птиците „Виа Понтика“ и растителния и животински свят на намиращата се в близост „Атанасовска коса“, като например „Виа Понтика“, „Пясъчна коса“, „Бохор“, „Велона“ и други. 12 са общо улиците, които ще получат имена в тази част.

В Промишлена зона „Север“ са 18 улици, които се предвижда да носят имена на индустриалци и архитекти като – „Братя Пренерови“, „Георги Дипчев“, „Димитър Калоянов“, „Цветан Обретенов“, „Ради Неделчев“, „арх. Никола Костов“ и други.

В най-големия бургаски комплекс – „Меден рудник“, има три улици, които ще бъдат именувани. Сред предложенията са „Нестинари“, „Лада Галина“, „Анна Бозвелиева“. За индустриалците братя Велчеви е предвидена улица в промишлената зона на квартал „Победа“. В Горно Езерово за една нова улица има входирано предложение от местен жител тя да се казва „Мугреч“, което е старото име на квартала.

Кварталите „Рудник“ и „Черно море“ имат общо 9 нови улици, които ще носят характерни за кварталите наименования на местности. „Старите лозя“ е едно от предложенията.

Както стана ясно, в квартал „Крайморие“ новите улици са най-много. Те ще носят имена на цветя, морски обитатели, свързани с Черно море, характерни ветрове и светци покровители. Някои от примерите са: „Лиман“, „Лагуна“, „Делфин“, „Афала“, „Нептун“, „Камелия“, „Хризантема“, „Св. Наум Охридски“, „Св. Пимен Зографски“.

Сред предложенията в Крайморие е и „Парория“, което е старото име на Странджа. Припомняме, че по време на общественото обсъждане на бюджета в Меден рудник, местен зевзек реши, че е крайно време комплексът да носи друго име. Тогава той предложи това да е „Парория“. Предложението му обаче бе посрещнато с усмивки и не насериозно. Дали пък той не прави втори опит да именува нещо друго със старото име на Странджа...

„Долно Езерово“ е другият квартал с доста нови улици – цели 27. По предложение на Инициативен комитет на хора от квартала, една от улиците ще носи името на Вълчо Камарашев, тъй като именитият актьор е родом от населеното място. Останалите улици са именувани на реки, значими събития и местности от българската история – „Съединение“, „Драва“, „Волга“, „Възрожденска“, „Радецки“ и други.

В село Маринка има седем улици, които ще получат нови имена. Предложени са имена на реки и велики българи като „Васил Левски“, „Цар Калоян“, „Райна Княгиня“, „Камчия“ и други.

Приключването на процедурата по именуване на улиците ще отнеме около шест месеца, според администрацията.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил