Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас

Именуват на видни бургазлии улици в града

  01.07.2020 10:04  
Именуват на видни бургазлии улици в града

Силвия ШАТЪРОВА

 

Над 100 нови улици в различни квартали на община Бургас ще бъдат именувани за първи път. Близо половината от тях са в кв. „Крайморие" - 48 броя. Останалите са в зона „Г" и „Д" на ж.к. „Меден рудник", Северна промишлена зона, кв. "Горно Езерово" и „Долно Езерово", Промишлена зона „Победа", „Пети километър" и село Маринка.

Причините за именуването на улиците са влезли в сила подробни устройствени планове и създаване на нови лични и фирмени административни адреси.

За избора на подходящи имена на новите улици Община Бургас се е обърнала към Държавен архив - Бургас и Регионален исторически музей - Бургас, които да дадат обосновани предложения. По този начин те няма да повторят имената на вече съществуващи в града улици. От Държавен архив са мотивирали предложенията си, че са заслужили към града личности, които имат лични фондове в архива.

Сред предложенията има имена на видни бургазлии, обществено значими личности, светци, покровители на града и региона като Георги Дипчев - син на Райна Княгиня, основател на Механотехникума и първи негов директор, братя Велчеви - създатели на първата моливна фабрика в България и на Балканите „Девеко", Петър Калканджиев - първият аптекар в Бургас, св. Пимен Зографски, проф. Иван Карайотов - виден бургаски историк и археолог е предложението на Бургаския музей.

Предложението на Държавен архив - Бургас е под изписаните имена на хора да има по две изречения кои са те, защото за голяма част от широката аудитория част от тях не са познати.

Голяма част от бившите големи индустриалци, допринесли за икономическото развитие на града, ще имат на свое име улици в обособената Северна промишлена зона. Там нови 18 улици ще получат именатата на известни бургазлии преди 9 септември 1944 година.  Сред имената са инж. Светозар Пренеров. Той е създател на първата българска фабрика „Тулан“ за радиоапарати, разработил първия радиоапарат, завършва във Франция. Неговият син инж. Емил Пренеров също ще получи име на улица в промишлената зона. „Мария Кюри“, „Иван Хаджипетров“, инж. „Никола Димков“, „Петър Велчев“ са сред останалите номинации.

Има и редица предложения от жителите на града, свързани с преминаващия над Бургас път на птиците, флората и фауната на бургаските езера и Черно море - „Виа Понтика", „Пясъчна коса", „Мистрал", „Делфин", „Русалка", „Морски орел" и други.

Според Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти на територията на община Бургас всички предложени имена на улици в различните части на града ще бъдат подложени първо на обществено обсъждане, а след това за гласуване от Общински съвет - Бургас.

От 7 юли започват и обществените обсъждания за имената на улиците.

Това е едно от най-масовото кръщаване на улици в най-новата история на града, което показва, че той се разраства. Практическата необходимост на бизнеса и фирмите, които се нуждаят от адреси, вкарване в навигация е основната причина.

Погледнато назад във времето, такова масово именуване е имало през 1934 година, когато архивите показват, че градът също се е разраснал след бум на икономически разцвет.
Обикновено през годините преименуване или именуване води до големи полемики сред обществото коя личност има по-голяма заслуга или защо точно дадена улица получава това име. Заформят се спорове за заслугата на една или друга историческа личност, както и кой има повече заслуги за развитието на града. Този вид докладни преминават след  дълги исторически спорове в залата на местния парламент.

Така например архивите ни припомнят, че една от улиците в т.нар. консулски квартал, близо до морето и Пристанището, която е носила името „Черноморска“, по-късно получава името „Филип Кутев“ на видния фолклорист, роден в Айтос.

През по-новата история социалистически имeна бяха заменени с други или върнати старите отпреди 9-и септември 1944 година. Така булевард „Москва“ се заменя с бившата „Мария Луиза“, именувана на съпругата на Фердинанд. Основните булеварди „1 май“ и „Ленин“ получиха отново старите си имена - „Александровска“ на руския княз Александър Първи, обявил руско-турската война и „Алеко Богориди“, на княз Алеко Богориди, с голям принос за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Бившата „Христо Смирненски“, сега е „Екзарх Йосиф“. Бившата „Ернст Телман“, която бе кръстена на пролетарския немски водач, бе заменена с „Уилям Гладстон“, допринесъл за борбите на българите за освобождение.

Архивите на „Черноморски фар“ през годините показват, че едно от най-спорните имена на улици е това на бившия цар Фердинанд и отсечката, която води към пазара.

 

Преди да получи името на монарха, тя се е наричала „Търговска“. Преименуват я с това на царя заради заслуги, които той има за откриването на Пристанище - Бургас през 1908 година, където  дарява лични средства, както и за построяването на жп линията Ямбол-Бургас по това време.

 

След социалистическата революция я наричат „9-и септември“, което още може да се види тук-там по табелки на къщите.

Преди девет години независими съветници решиха, че тя трябва да се нарича „България“, „Хан Тервел“, или „Иван Колев“, който е български офицер, на когото е посветено стихотворението на Иван Вазов

„Добруджанската конница". В списъка бяха изброени още Георги Бенковски, Леге и Александър Георгиев-Коджакафалията.

 

Бизнесмен поиска да кръсти улица на свое име

 

Сред легендарните и интересни хроники е такава преди 15 години, когато един от видните предприемачи в България „Киров и Бош“, който е дистрибутор на машини, реши, че след като е изградил отсечка до „Мол Плаза“, където му бе шоурумът, с лични средства, може да я кръсти на себе си. Подобно заявление имаше в Общинския съвет.

 

Група „Тоника“ ще остане не само на музикалния небосклон

 

Преди седем години с друг интересен случай занимаваха съветниците в Постоянната комисия по култура. Група бизнесмени настояха в Северна промишлена зона една улица от 100 метра да носи името на популярната бургаска група. Бизнесменът Тома Томов, който е близък приятел на Гого Найденов, има офис там и бе един от инициаторите.

Така членовете на групата, която е свързана с Бургас, бяха увековечени със своя улица. Разбира се, искането бе придружено и с подписка от работещи на улицата.

Пътната отсечка се намира в Северната промишлена зона, зад Търговска къща „Сакар".

По същото време там нова улица получи името на банкера Атанас Буров.

Четири фирми в Промишлена зона-север подадоха писмо с искане за това. 30 души се бяха подписали, а инициативата бе на Костадин Маринов, управител на „Вестаато М“ - дилър на „Фолксваген“. С входирането на документи и битката с бюрокрацията се зае дъщеря му Гергана Ганева, която е търговски мениджър във фирмата. „Сложно е без име, наложително е заради навигацията  и кореспонденцията. Идват клиенти, които не са от Бургас и трудно ни намират. Налага се да обясняваме, че сме зад бензиностанцията, в пресечка на „Проф. Якимов“, разказваше за мотивите си тогава  Гергана. След 10 години на терена те сами са изградили и асфалтирали отсечката. Спира се на името на банкера, защото улица с това име в Бургас няма, а и е чела книгата „Земя за прицел“ на Свобода Бъчварова.

Наследници на фабрикантите братя Велчеви бяха на път да се откажат от улица на име в чест на своите предци.

С официално писмо до Община Бургас и Общинския съвет наследниците на голямата индустриална фамилия братя Велчеви не искаха да бъде именувана улица на тях. Мотивите им са, че са им отредили улица в квартал „Победа“.
„За нас като наследници  името е неподходящо, тъй като основател на фабрика „Девеко“, единствената на целия Балкански полуостров, е Димитър Велчев. Така че по-уместно име на улица би било „Димитър Велчев и синове“. Квартал „Победа“ по никакъв начин не е свързан с известната бургаска фамилия Велчеви и фабрика „Девеко“. От 1923 година до 2019 година съществуваше сграда, известна на всички бургазлии като „Старият Хемус“, която се  намираше на булевард „Стефан Стамболов“ 43 А. Благодарим на Община Бургас за оказаната чест и признание, но като наследници считаме, че по-добре да няма улица, но да запазим паметта на нашите предци. Не сме съгласни имената им да стоят на улица, която е свързана основно с малцинствената група жители на Бургас, в квартал „Победа“, пишат в писмото си четирима наследници.

Грешката бе коригирана набързо и сега от Община Бургас са им изпратили писмо, с което ги питат дали са съгласни улица в Индустриална зона-север да носи името „Димитър Велчев и синове“.

В Комисията по култура към местния парламент стана ясно, че до 6 юли ще се внасят предложения, след което започва обществено обсъждане и ще бъдат презицирани всички предложения преди съветниците да ги гласуват.

Отговорността остава за нас, съветниците, заяви председателят на местния парламент проф. Севдалина Турманова.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил