Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Скоро става ясно колко ще струва стадионът в Меден рудник

  30.06.2020 15:44  
Скоро става ясно колко ще струва стадионът в Меден рудник

Георги РУСИНОВ

 

Скоро ще стане ясно колко ще струва изграждането на нов градски стадион в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Това заяви по време на заседанието на Общински съвет – Бургас заместник-кметът по строителство инж. Чанка Коралска. Тя отговори на въпрос на общинският съветник Манол Тодоров на какъв етап е бъдещето спортно съоръжение.

„Преди 2 години бе гласувано в бюджета на общината да се започне процедура по проектиране за градски стадион в Меден рудник. Към днешна дата мога да кажа, че вече имаме готово инвестиционен проект. Заради COVID-19 се забавиха нещата. Проектирането също беше по-трудно, защото се наложиха малко по-дълги геоложки проучвания. Наясно сме с инфраструктурата, която е необходима и какви промени трябва да се направят в подробния устройствен план, за да се стига до съоръжението. Много скоро ще знаем и с точност стойността на проекта“, подробно обясни Коралска.

Новият стадион трябва да отговаря на изискванията на УЕФА и да осигурява възможност за провеждането на официални състезания. С неговото изграждане на стадиона и спортната база ще се създадат условия за упражняване на професионален и аматьорски спорт. Предвижда се стадионът да бъде с три трибуни, с общ капацитет 4350 места, като допълнително могат да се сложат още седалки. Предвидени са паркинги за 310 автомобила, 4 автобуса, 31 места за хора с увреждания, 31 за електромобили, велостоянки.

По първоначални оценки стадионът трябваше да е готов през 2022-а. Сега обаче заради различните забавяния по всичко изглежда, че това ще стане по-късно от прогнозата. Идеята за нов градски стадион възникна през 2018-а, тъй като Бургас не разполага със собствен стадион.

Двата стадиона са частни, а за „Черноморец“ продължават съдебните битки. Общината не е изоставила идеята за придобиване на единия или двата стадиона. С построяването на нов, тя просто изпреварва събитията и дава възможност Бургас да има собствен стадион. Заради високите такси, които собствениците искаха на отборите пък наложи това те да играят домакинските си мачове на други стадиони в областта.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил