Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Удар под кръста от конкуренция: Класация за безопасни от COVID-19 плажове отсвири родното Черноморие

  29.06.2020 11:20  
Удар под кръста от конкуренция: Класация за безопасни от COVID-19 плажове отсвири родното Черноморие

Георги РУСИНОВ

 

Класация на специализиран сайт за най-добрите европейски дестинации отсвири България по отношение на безопасни от COVID-19 плажове. В списъка с топ 10 дестинации за това лято влизат нестандартни дестинации като Полша, Литва, Латвия и Германия. И докато у нас мерките се затягат за пореден път и туристическият бранш се пита дали изобщо ще има сезон в такава ситуация, южната ни съседка Гърция е обявена за най-сигурната страна за почивка за лято 2020. Тя била 50 пъти по-малко засегната от пандемията от останалите страни.

Тя присъства с два плажа – Первеза и Халикунас, които са силно промотирани за почивка пред европейските туристи. Португалия е другата страна с няколко плажа, препоръчани на летовниците. Интересното е, че в топ 10 влизат 3 от плажовете на южната страна. На Гърция са под номер 1 и 5, а на Португалия 2, 4 и 7. Островното джудже Малта присъства със свой плаж под номер 6. Дотук приключва класацията с южните дестинации.

Колкото и да ни звучи странно, няколко плажа в различни държави на Балтийско море влизат в списъка. Полски плаж например е в топ 3 сред най-сигурните от коронавирус. Нестандартните дестинации обаче не спират дотук. Следват още сигурни ивици от Балтийско море – Германия, Латвия и Литва.

Ние за съжаление не присъстваме никъде. Може би това не е изненада, предвид увеличаващите се случаи на заразени от коронавирус в последните две седмици.

От сайта посочват, че страните и плажовете са класирани по критерий на база най-малко заразени (от 10 до 600 пъти по-малко), големината на плажовете и колко квадратни метра се падат на един човек на плажа.

„Тези дестинации са избрани и на база на многото оферти за частни вили, туристически апартаменти, малки или средно големи хотели със специфични здравни мерки и ангажименти към туристите, като почистване и дезинфекция на стаите, след всеки престой. Уважението към социалната дистанция също е сериозен критерий. Тези дестинации също така са разположени близо до болници, които никога не са били препълвани по време на други кризи. Някои от плажовете в класацията са дълги над 100 километра и са перфектни за сигурна почивка“, аргументират се от europeanbestdestinations.com.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил