Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Хора с увреждания се докоснаха до българската култура и фолклор

  24.06.2020 17:32  
Хора с увреждания се докоснаха до българската култура и фолклор

Михаил КОЛЕВ

 

Потребители от Център за социална рехабилитация и интеграция към социалния център в Бургас се докоснаха до българската култура. В Младежкия културен център те първо се запознаха с обичая нестинарство, а след това под ритмите на народна музика играха хоро. Накрая всеки един от тях „изсече“ монета, на която бе изписано неговото име.

Самият проект ще се реализира в продължение на шест месеца и ще обхване няколко дейности. Той стартира със закъснение, заради кризата с коронавируса, поясни Марионела Стоянова, председател на Сдружение „Социален център - Бургас“.

„Надявам се, че ще успеем да се вместим в срока за приключване на проекта с една стройна организация. Много са мотивирани нашите потребители да участват, това са лица над 18 години, с трайни увреждания. Всички те са потребители на Център за социална рехабилитация и интеграция към социалния център“, заяви тя пред вестник „Черноморски фар“.

Една от многото дейности, които ще вървят през тези шест месеца, е провеждането на курс по „История, култура и самобитност на българите“. Лектор ще бъде историкът Петя Паскалева. Тя ще изнесе теми като нестинарство, буквосътворението, Илинденско-преображенското въстание. Освен нея курсове ще бъдат водени и от Антония Месерджиева.

Хореографът Николай Парушев пък ще води занятията по народни танци. Идеята е да има въздействие върху физическо състояние на хората с увреждания в центъра, Стремежът ни е да се подготви танцов продукт, който да представим на някое събитие, допълни още Марионела Стоянова.

В проекта са заложени и тематични посещения – в селата Българи, Бръшлян, както и в градовете Велики Преслав и Плиска. Това са места, които отдавна сме искали да посетим с нашата група и сега ще имаме тази възможност. Дано да няма проблеми заради коронавируса, които да ни възпрепятстват, каза още председателят на Сдружение „Социален център-Бургас“.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил