Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество Средец

Еньова буля игра в Момина църква

  24.06.2020 17:01  
 Еньова буля игра в Момина църква

Еньовден с обичая Еньова буля направиха за местните и техните гости в странджанското село Момина църква. В местността Дебелата курия  набраха своите 77 билки и половина и посрещнаха слънцето.

Еньова буля е народен момински обичай. Еньовата буля  е  3- 5 годишно момиченце сираче, или последно родено в семейството – изтърсак, което е специално облечено за празника като булка: с дълга женска риза с широки ръкави и червена връхна дреха и забулено с червено було. В ръцете си държи зелени клонки и е босо.  Момите вдигат Еньовата буля върху раменете на една от тях и шествието обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят специални песни с мотиви за плодородие или женитба. С тази обиколка те искат да измолят от св. Еньо здраве и плодородие, предпазване от градушки и други злини.

Вторият момент е гадаенето по китките, потопени в мълчаната вода. От предната вечер е взета от чист извор вода и докато това е правено никой не е проговорил. В менчето с тази вода всяка мома е оставила своя китка с нишан, които са пренощували под открито небе.  Детето ги вади една по една и нарича за какъв момък ще се омъжи притежателката на китката.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил