Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Култура

Нова книга представя в Бургас тайните на нос Емине

  22.06.2020 13:54  
 Нова книга представя в Бургас тайните на нос Емине

 Новата книга "Тайните на нос Eмине" с автор проф. д-р Иван Христов, ще бъде представена в Бургас на 25 юни от 17:30 часа, в зала „Георги Баев“ в Културен център "Морско казино". Изданието ще бъде показано за пръв път пред широка публика в морския град. В него са публикувани част от резултатите от археологически проучвания в землището на село Емона, Община Несебър в периода 2017 - 2019 г. и е направен анализ на запазените писмени сведения за историята на населеното място.

Предложено е подробно описание на резултатите от изследванията на късноантичната и средновековна крепост, която някога се е издигала на черноморския нос Емине. Представен е и преглед на запазените извори за древната история на района. Акцент е поставен върху описание на всички локализирани археологически паметници в землището на село Емона и контактната зона с други населени места в близост до черноморския бряг.

С това изследване авторът е направил опит да запълни така нареченото ”бяло петно” в археологическата карта на част от Западния Понт - зоната между Свети Влас на изток- североизток до нос Кочан – Крепост Херкуленте и от черноморския бряг на север до трасето на пътя през Поморийския проход (Емeнски проход). Под термина „бяло петно” автора има предвид територия останала слабо и несистематично изследвана от археолози и историци. Липсата на систематичност в проучванията проличава в периодите на дълго игнориране на територията от изследователите, предвид наличието на действаща военна зона в землището на село Емона, сравнително трудния терен за обхождания и невъзможността де се провеждат археологически разкопки на нос Емине до пролетта на 2019 г.

В изданието са анализирани механизмите и причините за загуба на площ в района на нос Емине в резултат от процеси на гравитационни деформации. Анализът е извършен от д-р Стефан Велев –научен секретар на Българския антарктически институт. Обобщената информация се вписва в стратегията за интердисциплинарен подход при разкриването на множеството загадки, които района на с. Емона предлага на проучвателите от различни специалности. В изследванията на зоната около Емона и нос Емине участва и директорът на Регионален исторически музей - Бургас д-р Милен Николов.

Проф. д-р Иван Христов Христов е български историк и археолог. Заместник Директор на Национален исторически музей от 2007 година насам. Автор на множество научни публикации, свързани с проучването и опазването на Световното културно наследство. През 2011 г., след дълго прекъсване, проф. д-р Христов възстановява подводните археологически проучвания в акваторията на гр. Созопол, залива Вромос, остров Св. Тома и др. Той участва в изграждането на експозицията на музея „Св. Никола“ в гр. Черноморец и изграждането на постоянната експозиция на Исторически музей – гр. Приморско. Участник в работна група по организиране на международна изложба с тракийски експонати в музея Лувър, Франция. Работи по промените в Закона за културното наследство.

През годините проф. Христов участва в популяризирането на българското културно наследство като сценарист на научно-популярни филми. Той е ръководител на множество археологическите проучвания, сред които светилищата Белинташ в Родопите, Одриската царска резиденция на връх Кози грамади в Средна гора, Четиньова могила до с. Старосел, Хисарско, крепостите Акра и Хрисосотира до гр. Черноморец, подводния обект в залива Вромос, подводни проучвания в акваторията на Созопол и о-в св. Тома, крепостта на полуостров Атия, светилището на Зевс и Хера на връх Кози грамади, светилището на тракийския конник до с. Лешница, Ловешко, Лъвската глава до гр. Приморско, елинистическата крепост в местността Фармакида и други.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил