Понеделник, 25 Яну 2021
    
Приморско

Пречиствателната станция в Китен вече е модернизирана

  19.06.2020 19:01  
Пречиствателната станция в Китен вече е модернизирана

Георги РУСИНОВ

 

Модернизираната пречиствателната станция на Китен, която обслужва и Приморско ще стартира работа през юли. Сега съществуващата станция не е преставала работа през цялото време на ремонтните дейности. Това обясни на пресконференция секретарят на Община Приморско Мария Георгиева. Тя отчете свършената до момента работа по проекта „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Китен-Приморско“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014-2020 със съфинансиране от Европейския кохизионен фонд. Основните дейности са разширяване на съществуващата пречиствателна станция в Китен.

Общият бюджет на проекта е 22 272 737 лева, от които над 16 милиона са безвъзмездна финансова помощ, а участието на Община Приморско е малко под 2 милиона лева от собствения бюджет, останалите средства са от държавата.

В резултат на изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване качеството на живот на населението на територията на Приморско и Китен, преодоляване на здравните рискове и предоставяне на качествените екологични услуги на гражданите.

„Дейностите по проекта, по които работихме са :доставка на канцеларски материали и оборудване, преработка на документация за провеждане на обществени поръчки. Преди това работихме по идейния проект, който също отне много години на общината. На този етап на строителство трябваше да бъде преработена документацията. Инженерингът, който е най-сложната и тежка процедура е за разширяване на станцията, която обхвана проектирането и строителството. Строителният надзор и изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствие на работните инвестиционни проекти са друга свършена дейност. Техническата помощ, която помага на екипа от общината за разрешаване на проблемите, които възникват в хода на проекта, както и по отчитането. Осъществяване на мерки по информация, визуализация на проекта, което е задължително, когато се изпълняват проекти с финансиране от ЕС. Организацията и управлението на проекта се осъществява от едно звено, което основно е от служители на Община Приморско. В това звено има и представител на ВиК операторът, тъй като те са партньор по проекта“, обясни Георгиева свършеното до момента.

Сред целите на проекта е подобряване на работата на пречиствателната станция.

„Реализирането на проекта ще изпълни задължението на България към ЕС за изграждане на обекти, чрез които да бъде увеличен събраният и третиран товар на замърсяване преди заустването на водни обекти“, добави Георгиева.

Целите, които ще се постигнат с реализацията на проекта са постигане на устойчиво регионално развитие, подобряване в екологичното състояние и инфраструктура, подобряване на различните форми на развитие. Изключително важно е и за туризма на общината тъй като има отношение към качеството на морските води. Опазване на природните ресурси и други.

С реконструкцията и модернизирането на пречиствателната станция ще се постигне капацитет от 13 500 кубически метра на ден.

„Ще може да обслужва 55 000 еквивалент жители в туристически сезон и 7 000 извън сезона. Трудностите в проектирането и оразмеряването на такъв тип съоръжение идва от факта, че в активния туристически сезон населението се увеличава близо 10 пъти. Т.е. тя е така проектирана, че работи в два режима – извън сезон и в сезон. Това, което е уникалното на нашата пречиствателна станция е третичното пречистване на водата, което за първи път се наблюдава като вид пречистване. Това е химическо пречистване със смесване на три компонента“, обясни секретарят на общината.

Пречиствателната станция е напълно готова откъм строителство и оборудване. Извършени са и обученията на персонала.

„Извършили сме единични изпитания на всички съоръжения, както и 72-часова пробна на цялото съоръжение. Сега ние на този етап имаме подписан акт 15 на 1 юни. Входирали сме заявление до ДНСК за назначаване на приемателна комисия, която да приеме обекта и да бъде разписан акт 16. След като се въведе в експлоатация, станцията ще я предадем на ВиК оператора, както е по закон. Надяваме се това да се случи през юли. Така, че още през летния сезон да имаме напълно пречистени води и да има с какво да привличаме туристи“, каза Георгиева.

Предстои документалното отчитане след въвеждането в експлоатация, което отнема около 5 месеца.

„Извърши се огромен обем от работа по строителството. Реконструкцията и модернизацията се осъществяваха при работеща станция. Това затрудни строителните работи. Трябваше да преодолеем и предизвикателствата предизвикани от пандемията COVID-19. Станцията е готова. На финалната пресконференция ще отчетем всичко. Така ще приключим тази 8-годишна сага”, категорично завърши тя.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил