Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Култура

„Черноморски фар“ с награда за съхраняването на културната памет на Бургас

  18.06.2020 20:53  
„Черноморски фар“ с награда за съхраняването на културната памет на Бургас

Георги РУСИНОВ

Вестник „Черноморски фар“ бе отличен със специална награда за съхраняването на културната памет на Бургас. Изданието  празнува 100-годишен юбилей. Главният  редактор Силвия Шатърова прие наградата от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Всяка година по традиция около 24 май той награждава културните дейци в града. Тази година заради пандемията от коронавирус церемонията бе отложена за 18 юни.

„Благодаря на нашия екип, благодаря на нашия изпълнителен директор Димитър Николов, който няма възможност да присъства. „Черноморски фар“ е една от културните емблеми на града, защото малко градове могат да се похвалят, че имат 100-годишен вестник, който не е преставал да излиза цял век. Благодаря на читателите ни заради, които ни има“, заяви Шатърова при получаването на приза.

Наградата ни бе връчена за това, че в продължение на един век сме част от историята на Бургас и региона и затова, че упорито съхраняваме по страниците си културната памет на града. Вече е сформиран инициативен комитет по повод 100-годишния юбилей, чийто председател е проф.Севдалина Турманова-председател на Общински съвет Бургас. Поредицата от тържествени събития ще бъдат в началото на септемри. Очаква се през тази година бургаска улица да бъде именувана на изданието.

Специални награди за цялостен принос на днешната церемония  получиха за двама именити бургазлии -  Недялко Йорданов,за цялостен принос в бургаската и българската култура като поет, писател, драматург,музикант и общественик, който тази година има 80-годишен юбилей и  проф. Хикмет Мехмедов, за цялостен принос в съвременния български културен живот чрез реализацията на мащабни и интелигентно поднесени танцови спектакли, който има 70- годишен юбилей.

Певицата Тони Димитрова бе отличена за доброволческата си дейност по време на коронакризата.

В церемонията награди получиха и други институции, които имат годишнини през 2020-а.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил