Вторник, 26 Яну 2021
    
Айтос

Айтозлийка с пета книга в стил "Задочни репортажи"

  18.06.2020 10:38  
Айтозлийка с пета книга в стил \

Петата книга на айтозлийката - „Задочни репортажи" от южната ни съседка

 

Един „мастилен" автопортрет - "Аз, българката" дава силно поетично начало на новата книга на айтозлийката Рада Капралова със заглавие "Родината в мен". В петата си разножанровата книжка, Рада изплаква в изящни рими носталгията си по България, близките и природата. И в същото време, в стих и в проза ни казва: „Винаги съм искала да бъда добра с другите, дори когато ми е много трудно“... И сякаш никой не може да я спре да прави добро, да иска добро. Защото доброто е част от нея.

Със същата тази доброта, Рада успява талантливо да изкрещи срещу всяка несправедливост, да иронизира, да подостри сарказма си в един обобщен образ - на емигранта - "виновен", че е потомък на горди българи.

В Гърция, където живее и работи, нейният "дълг" се нарича България. От нея иска прошка "за бащино имане неопазено", за нея търси зрънцата светлина в "браздата на надеждата".

Има я тази надежда в книгата на Рада, има я в пожелателното "Попътно" - на децата ми. Има я в майчиния "подарък за рожден ден", в "Най-скъпия плод" - на дъщеря ми, и в посланието към порасналите внуци Траяна и Калоян. Те са крепостта на Рада и "единственият изход - любовта".

Гневна, обичаща, горда, прощаваща и копнееща, привлечена от мистичното, Рада има таланта да ви разкаже приказка за любовта от името на една... маруля, и в същото време "екзистенциално" да усети живота като болка "в един безпаметен миг".

В новата си книга, Рада публикува и разкази - не просто ги четеш, а усещаш магията на любовта, божиите дарове, на които се радва като дете, опиянението от природата и докосването до славата.

И нещо различно, ново, любопитно - разказите на Рада от 55 думи. Те са си неин патент. За разлика от много пишещи, Рада отлично знае, че кратко се пише най-трудно. След тези 55 думи, оставаш толкова изненадан, задъхан и трогнат, все едно си прочел роман.

Рада е една от всички, принудени от тежкия български преход да търсят своето място под слънцето извън пределите на родината. Лично от нея научихме, че ще се върне в Айтос през август. За да сподели с айтозлии книгата със стихове и разкази, написана в стил "задочни репортажи" от Гърция.

Познавате Рада Капралова. Икономист, журналист, майка на три деца. Автор е на три лирични книги: "Върху айсберг гореща сълза - 1999 г, "Отговорът е любов" - 2007 г., "Завръщане на Пенелопа" - 2014 г. Със сатирична поезия е четвъртата й книга "Емигрантски декамерон" - 2015 г. Част е от творческата общност на КДК "Нов живец" - Атина, където помага на събратята си по перо като редактор и илюстратор на книги.

Чакаме те, Рада, за да ни разкажеш какво е да си "българче в чужбина", да ни подскажеш "Тайният код" на Времето. и да ни напомниш за онзи "Птичи час", след който изгрява слънцето.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил