Вторник, 26 Яну 2021
    
Мнения

Инж. Нели Бойчева: Рояците от мушички ще изчезнат до 20 юни

  13.06.2020 10:27  
Инж. Нели Бойчева: Рояците от мушички ще изчезнат до 20 юни

Инж. Нели Бойчева е управител на Дезинфекционна станция – Бургас, която е специализирана в областта на контрола на вредни насекоми и гризачи, влечуги, складови вредители и птици. Потърсихме инж. Бойчева по повод масовите рояци мушички, които от края на месец май тормозят бургазлии. След временно спиране на сигналите от граждани, тази седмица отново има масови оплаквания от досадните насекоми.

Интервю на Ина ПЕТРОВА

 

- За първи път Бургас се сблъсква с такова мащабно предизвикателство като нашествието на малките досадни мушички, които са навсякъде около нас. Успяхте ли да се справите с него?

- Проблемът с мушичките е, че популацията им е прекалено голяма. Истинско нашествие, масово са навън, дори са влезли в жилищата на хората.  В началото на появата им имахме доста сигнали, след това започнахме обработка и сигналите спряха. Тази седмица обаче имаме нови оплаквания. Дъждовете отново ги провокираха и затова започнахме повторно третиране. 

- Защо са толкова много мушичките?

- Времето е топло, влажно, няма пряка слънчева светлина и е много удобно за развитието на такъв вид мушици. Дърветата са осеяни с тях, мушичките са на топчета-на топчета и също по короните на дърветата по същия начин има. Затова и популацията е толкова голяма. Направихме консултация с ентомолог (специалист по насекомите). Високата влажност всъщност е провокирала големите популации, езерата около Бургас са допълнителен фактор за разпространението им. Периодът им на летеж е 2-3 седмици – най-много до месец, нашата прогноза е, че до 20 юни да изчезнат. Трябва да е сухо времето, да не вали.

- Достатъчно ефективен ли е препаратът, с който ги третирате?

- Ние тествахме една площ близо до нас с препарата, който ползваме срещу комари. Умишлено пуснахме от този препарат и всичко беше унищожено. Така че препаратът си върши добре работата. Той е за летящи  насекоми – комари, мухи, всякакви мушички, бедата е там, че са прекалено много.

- Откъде имате най-много оплаквания и сигнали?

- Сигнали има много, от различни точки и всички са обработени. Първо минахме Изгрев – там бяха най-големите оплаквания в началото. До момента сме опръскали Славейков, Изгрев, Лазур, централна градска част, Зорница, Възраждане, Меден рудник – всички зони на Бургас. Сега започваме повторна обработка по новите сигнали. Сега най-много сигнали има от Меден рудник. Кварталите също - Сарафово, Крайморие, Банево. Третирали сме Приморски парк в района на капаните, Банево, Сарафово, сега предвиждаме Меден рудник и Крайморие, само да не вали.

Ние съчетахме нашия график за комари като включихме и допълнителните комплекси, откъдето са ни се обаждали. В кв. „Долно Езерово“ имаше проблем, бяхме там. Имахме сигнал от „Крайезерна“, цялата улица е обработена.

Първият сигнал дойде на 25-и май. Дори самата аз тогава видях нашествието на мушичките.

Нашата обработка е със студен аерозол и обхваща високата дървесна растителност и храстите. Това, което съветвам хората, ако имат мушички в домовете и не искат да ползват препарати, да почистят с прахосмукачка.

- До момента в Бургас има все още малко болни след ухапване от кърлежи. Как се справяте с тези паразити?

- За разлика от комарите, при кърлежите се обработват ниско долу тревните площи. И много важно е тревите  да са окосени.

Работата по графика за април и май приключи. Работим и по новия график за юни, сега се отзоваваме по сигнали.

- Откъде са те?

- Имаме сигнали от Възраждане и Меден рудник в района на Шилото. Те са обработени. По-рано обаждания имаше от блокове 107, 108, 109, 110, 94, 95, много междублокови пространства, улица „Юбилейна“ в „Меден рудник“. Имали сме сигнал от  Върли бряг, както и от алеята към пристанището в Сарафово.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил