Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Созопол

Подпорната стена дойде в Бургас

  12.06.2020 20:21  
Подпорната стена дойде в Бургас

„Махнете бетона от Алепу” скандираха протестиращи пред РДНСК в града

 

Георги РУСИНОВ

 

„Махнете бетона от Алепу“, „Искаме море“ и други скандирания озвучиха пространството пред сградата на РДНСК-Бургас. Въпреки лошото дъждовно време, тридесетина души загрижени за природата и Черноморието се събраха на протест.

Организаторът Кремена Ватева заяви пред медиите, че е стартирала инициативата, защото е видяла, че има огромна негативна енергия от строежа на четириетажна сграда на Алепу.

„Това презастрояване не е в интерес на обществото. Всички си траем зад клавиатурите, освен няколкото протеста в София и на Алепу. Безотговорната институция е в Бургас затова ние сме длъжни да излезем и открито да заявим гражданската си позиция по мирен начин. Определено там няма място за клетки от бетон. Животните трябва да бъдат оставени намира. Беше показано как гнездят в скалата специфични птици“, обясни тя.

Организаторът продължи с думите, че протестиращите искат, ако е възможно тази сграда, наречена подпорна стена да се събори и природата да бъде оставена намира, за да се възстанови.

„Не е вярно, че свлачището е повредило природата. Мисля, че има достатъчно доказателства за това, че то е предизвикано умишлено“, добави тя.

Кремена живее в Бургас от 5 години и половина, но любовта й към морето я подтиква към гражданската инициатива.

Друг протестиращ заяви, че ако е необходимо наистина, то подпорната стена може да остане, но да бъде засипана с пясък, а не да е хотел.

„Там имаше страхотна природа. Имаше пясъчна лилия. Изключително красива. Не знам какъв мозък може да каже, че е нямало никаква природа там. Не ми харесва това сега. Там можеше да спреш с колата и да релаксираш. И изведнъж някакъв грозен хотел, маскиран като подпорна стена. Нямаме нужда от бетон“, заяви Коста.

Накрая протестиращите се събраха пред входа на РДНСК-Бургас и всеки от тях грабна по една буква, за да образуват така „горещата“ напоследък „подпорна стена“. Подобни инициативи те планират и в бъдеще.

Любопитен факт бе, че голяма част от протестиращите бяха софиянци и хора от провинцията, наскоро преместили се в морския град.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил