Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Абитуриенти празнуват бала си на 400 метра от училище /Вижте кога изпращаме бургаските Ковид-зрелостници/

  10.06.2020 16:31  
Абитуриенти празнуват бала си на 400 метра от училище /Вижте кога изпращаме бургаските Ковид-зрелостници/

Дона МИТЕВА

Абитуриентските балове за коронавипуска няма да са мираж. Поне за част от дванадесетокласниците от Община Бургас.  Любопитен избор са направили учениците от СУ „Епископ Преславски“. Те са  предпочели заведението, в което да отбележат големият ден да е в Бургас - само на 400 метра от училището.Това стана ясно на срещата с директорите на бургаските училища, които ще организират абитуриентски балове през юни. На нея присъства кметът Димитър Николов,началникът на Регионалното управление на образованието, зам. кмета Йорданка Ананиева,  представители на ОД на МВР – Бургас, общинска администрация, общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" и директорите на училищата, в които се организират баловете. Специална комисия ще провери местата, където ще се позиционират абитуриентите, за да се увери в тяхната безопасност и в това дали са взети всички предпазни мерки заради пандемията.

По време на срещата  се разбра, че една част от учениците сами са се отказали от този неповторим в живота празник. Други пък държат това да се случи. Първи, още на 20 юни своя бал организират учениците от Немската гимназия, оповести техният директор.  По традиция те са избрали хотел в Слънчев бряг. А причината да е толкова рано балът им, е фактът, че  мнозина от младежите и девойките кандидатстват в чужбина. „Дали ще бъдат всички абитуриенти не се знае. Смениха се дати, ресторанти“, обясни директорката Надежда Радева.

 На 22 юни е балът на ППМГ „Академик Никола Обрешков“. Учениците се събират на „Морско казино“, а празнуват в Слънчев бряг. Директорът на училището подчерта, че традиционно се помага на абитуриентите при организацията на празника. На 26 са съсредоточени по-голямата част от баловете. Тогава празнуват Музикалното,  Английската, Търговската, СУ „Епископ Преславски“. Английската гимназия и от Музикалното са избрали заведение в Бургас, където да празнуват.

На следващия ден празнуват младежите от ПХГТ „Академик Н. Д. Зелинский“. Последни приключват с баловете две училища на 30 юни- ПГЧЕ ""Васил Левски" и на ПГРЕ "Георги Сава Раковски".

Учениците от СУ "Иван Вазов" и СУ "Константин Петканов" няма да провеждат бал.

„При онлайн оперативен съвет взехме решение на 26 юни да се направи изпращане на 21 абитуриенти в двора на училището.  Ще присъстват само четирима преподаватели, класният ръководител. Ще бъдат връчени дипломи, награди. Но организиран бал няма да има. Това бе решение на самите ученици, което педагогическата колегия подкрепи“, коментира директорът Виктор Григоров. Той увери ръководството на общината, че ако научи, че завършващите организират някакво празненство без знанието на училището, ще уведоми.

Ще бъдат направени специални инструктажи преди провеждането на баловете.

"Призовавам абитуриентите да бъдат внимателни, да не употребяват алкохол и да шофират безопасно, но и да спазват противоепидемичните мерки за безопасност", обобщи кметът Димитър Николов и допълни :"За съжаление, за първа година абитуриентите не изживяха истинските емоции от изпращането от училище и баловете. Затова днес на тази среща присъстват и директорите на училищата, които ще проведат балове и заедно, освен за осигуряването безопасността на движение, ще набележим и мерки за безопасност по отношение на вируса"

По данни от Общината празнуващите абитуриенти са 881. Предварителната справка, която е изискана сочи, че една голяма част от завършващите са се отказали от бала. Такива са например абитуриентите от СУ „Димчо Дебелянов“, от „Йордан Йовков“, „Кирил и Методий“ , спортното училище, Морското, строителния, Автото и други.

Комисар Неделчо Рачев, коментира, че както обикновено ще се следи изключително строго за мерките на безопасност при придвижването и недопускане груби нарушения на обществения р


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил