Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас Култура

Тракийско светилище изникна насред строеж в Бургас

  10.06.2020 13:13  
Тракийско светилище изникна насред строеж в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Тракийско ямно светилище от V-IV век преди Христа е изникнало насред строеж в бургаския жилищен комплекс „Изгрев“. Строителната площадката на новостроящата се сграда се намира на стотина метра от църква „Свети Атанасий“. На ценната находка случайно се натъква журналистката Галя Тенева.

„Минавах покрай строителния обект, когато случайно забелязах, че в рова, който копаеха строителните машини има два съда, които бяха с формата на амфори. Докато бях на мястото усетих напрежение на строителната площадка, защото част от работниците заравяха и сякаш искаха да скрият нещо. Тръгнах, но след няколко минути се върнах, когато забелязах, че в греблото на багера има части от керамични предмети“, разказа тя днес пред медиите на място на находката.

Това се случва на 29 април. Тенева веднага подава сигнал в полицията и благодарение на бързите реакции на институциите, строежът е спрян.

„След като бяхме уведомени от полицията, дойдохме с тях на място. Незабавно бяха спрени изкопните работи. Бе сформирана една комисия по закона за културното наследство. Инспектор от Министерство на културата дойде, предписа археологически проучвания, които след одобрение  - започнаха. Понеже хората звънят и питат – да, тази кооперация ще се построи, ние забавяме цялата работа“, обясни директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов.

Находката е важна според него, защото показва, че Бургас има археологически обекти от най-различни епохи – от праисторията до късното средновековието.

Научният ръководител на обекта Мирослав Класнаков разказа, че в момента проучването на ямите продължава.

„В „Изгрев“ има доста археологически останки. Това обаче са първите археологически разкопки на тази територия. Не са малко намерените съдове, регистрирали сме 14 ями, повечето от които са в процес на проучване. Доста неща ще могат да бъдат възстановени и ще могат да бъдат показани в експозицията на Бургаския исторически музей“, поясни той.

Директорът на Регионалният исторически музей в Бургас Милен Николов похвали Тенева за гражданската съвест и благодари на полицията в лицето на пресаташето Цветелина Рандева за бързата реакция. Бургаската журналистка получи благодарствени грамоти и от двамата. Присъстваха и заместник-кметът по култура Диана Саватева и началникът на отдел "Туризъм" към Община Бургас Радовеста Стюърт.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил