Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Общество

Борецът Христо, спасил човешки живот в морето в Бургас: Не се чувствам герой

  08.06.2020 15:51  
Борецът Христо, спасил човешки живот в морето в Бургас: Не се чувствам герой

Михаил КОЛЕВ

 

Не се чувствам герой, просто изпитвам облекчение, че спасих един човешки живот. Направих това, което трябваше. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ 16-годишният Христо Ташев, който в неделя, благодарение на своята постъпка, успя да извади от морето свой връстник, който се даваше край Моста в Бургас. При инцидента за съжаление загина друг 17-годишен младеж, който е скочил от втория етаж на съоръжението, заедно със спасеното момче.

Христо, който е състезател по борба в „Черноморец“ (Бургас) запазва самообладание в напрегнатия момент и успява да хвърли спасителен пояс и след което се гмурка, като това се е оказало решаващо, за да спаси човешки живот.

В неделния ден борецът е на плаж със свои приятели, всичките спортисти. В един момент, докато са на брега, чуват слухове, че някой се дави. Без да се замислят всичките се втурват да помогнат. Когато отиват на Моста виждат, че има голяма навалица от хора и е настанала паника. Пръв в морето скача кикбоксьорът Жулиян, а самият Христо се досеща, че на Моста има спасителен пояс към който отива и в последствие го хвърля и скача във водите, за да окаже помощ.

„След като спасихме едното момче, аз се гмурнах на 2-3 пъти да търся неговия приятел. За съжаление не успяхме да го открием. Ако някой се беше сетил да хвърли по-рано жителката, можеше да спасим и двамата. Имаше такива, които гледаха, но не мога да съдя никой, защото моментът е критичен, а и не всеки може да плува“, казва тийнейджърът.

По ирония на съдбата преди две години той е изпаднал в подобна ситуация на момчетата от вчера. Младежът решил да плува от брега до Моста, след което отново с плуване да се върне обратно. За нещастие се появява мъртво течение, което го завлича, а за капак в онзи момент се чувствал и изморен от плуването. Благодарение на това, че не се е паникьосал, Христо успява да запази спокойствие и да се измъкне жив от неприятната ситуация. От тогава си взех поука и вече внимавам изключително много, признава той.

Фактът, че и тогава, и сега, той успя да не се поддаде на страха, Христо си го обяснява с това, че е спортист. Нито аз, нито моите приятели, сме изпаднали в паника. Спортът освен физически, ни изгражда и изключително много психически, допълва момчето.

Според напотвърдена до момента информация, за да се стигне до вчерашния черен ден, всичко е започнало след бас от непознат мъж, който е предложил по 20 лева на двете момчета, ако те скочат от Моста.

По думите на бореца това действително се е коментирало сред хората, които са били на Моста. Слуховете са били за човек с камера, около 40-годишен, който е подтикнал младежите да скочат във водата, а той ще заснемел действията им, а после те щели да получат и пари.

„Ако това е вярно, жалко, че за 20 лева, си отиде един млад човешки живот. Всеки, който ходи на плаж, трябва да си знае възможностите. Ние, при положение, че сме спортисти, винаги внимаваме, а тези две момчета буквално са скочили „на сляпо“. Има други начини да се направиш на мъж или да се докажеш пред някого. Дано да няма занапред подобни случаи. Според мен трябва да има още спасителни пояси, както и да се вземат други мерки, за да се предотвратят такива нещастни инциденти“, заяви Христо Ташев.

Малко по-рано през същия ден пък друго 13-годишно момче също намери смъртта си след фатален скок. Христо съжалява много и за този инцидент, тъй като по негови думи, ако някой е спрял младежа от намерението му да скочи, е нямало да се стигне до неговата гибел.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил