Вторник, 26 Яну 2021
    
Мнения Средец

Иван Жабов: Въпреки коронавируса нямаме спрени проекти

  05.06.2020 17:22  
Иван Жабов: Въпреки коронавируса нямаме спрени проекти

През ноември 2019 година инж. Иван Жабов спечели за трети пореден път изборите за кмет на община Средец. Градоначалникът коментира в интервю за вестник „Черноморски фар“ какво предстои да бъде направено през тази година в общинския център и селата в него, как коронавирусът повлия на начина на живот и работа в пограничната община, както и други въпроси относно случващото се в община Средец.

 

Интервю на Михаил КОЛЕВ

- Г-н Жабов, ситуацията с коронавируса вече отшумява, как това „предизвикателство” повлия на живота в община Средец?

 

- Аз мисля, че по коренно различен начин протече коронавирусът в община Средец. Имаше моменти, в които наистина се борихме изключително сериозно с пандемията. Дезинфекцирахме улици, пространства пред магазини, спирки, улици.

При нас обаче имаше обаче и хубави моменти по време на извънредното положение. Спечелихме няколко проекта по програмата за Трансгранично сътрудничество България-Турция, единият вече е на 50% приключен. Това е пътят от село Голямо Буково до манастира. Другите два проекта са ремонт на читалището в село Дебелт и ремонт на Дома на Народната армия в Средец. Имаме избрани изпълнители, предстои подписването на договори.

Другите проекти, които спечелихме, са през Държавен фонд „Земеделие“. С тях ще бъдат извършени реконструкции на улици в града - „Атанас Манчев“, „Георги Бенковски“ и „Септемврийци“.

Тези дни ми се обадиха от ДФ „Земеделие“ и ще бъде извършен и ремонт на тротоарите на въпросните три улици. Ние кандидатствахме през местната инициативна група, там сумите са по-малки, затова участвахме на два етапа – единия път само за рехабилитация на улиците, а втория и за тротоарите.

Другата седмица най-вероятно ще започнем и ремонт на други улици в града. Става въпрос за „Янтра“, „Андон Николов“, „Тодор Байлов“, „Чавдар“, „Стою Атанасов“, „Добруджа“. Финансирането за тях е осигурено от Капиталовата програма.

Очакваме и избор на изпълнител за ремонт на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има избран изпълнител за ремонт на бившото класно училище в центъра на града, което се намира зад Старата гимназия. Там парите са от Министерството на образованието и науката, както и с дялово участие на общината. Всичко това показва, че през тези месеци, наред с лошите неща, които ни съпътстваха покрай коронавируса, имаше и доста хубави неща. Това е показателно, че Общинска администрация работи добре и се възползва от европейските средства, тъй като ние сме малка община и нашият финансов ресурс е доста скромен.

 

- Относно проекта за екопътеката край Голямо Буково, наскоро бе извършен водосвет на новоасфалтирания път, но кога се очаква да бъде завършен изцяло целият проект?

 

- Срокът за край на проекта е изключително голям. Остава само да се завърши и екопътеката. В момента има леко разминаване в проектирането, тъй като трябва да променим мястото на заслона и по този начин да приключим. След като направим промяната на заслона, аз мисля че в рамките на 30 дни, ще бъде приключен и той.

 

- Какво е финансовото състояние на община Средец към днешна дата? Опозицията сравни положението с потъващия кораб „Титаник”, толкова ли е тежко положението?

 

- Според мен подобно сравнение е просто с цел определени общински съветници да се опитат да защитят имената си пред своите избиратели. Мисля, че общината е в добро финансово състояние, както всички общини в България. В крайна сметка си има съответните органи, които ни извършват одит всяка години и те публикуват своите доклади и протоколи от свършената работа на страницата на самите органи. Информацията е обществено достъпна и призовавам всички общински съветници, които се интересуват от състоянието на община Средец да отворят въпросните сайтове и да видят с очите си за какво става въпрос. Там нищо не може да бъде заметено под покривката, а си го има черно на бяло. Който може да чете и да разбира – сам може да си направи сметката. Взели сме мерки във връзка с извънредното положение, но след като то приключи, всичко ще си дойде на мястото.

 

- По кои други проекти работи Община Средец в момента и какво предстои да бъде открито през 2020 година?

 

- Хубавото е преди всичко, нямаме спрени проекти през тази година, въпреки коронавируса. В момента пускаме поръчка за избор на изпълнител за ремонт на улица „Йорданка Николова“. Това е последната главна улица в града, която изнася 50% от трафика. Стойността на обществената поръчка е 1,6 млн лева. Пуснали сме поръчка и за избор на изпълнител за изграждане на изкуствено футболно игрище в Общинския детски комплекс. То ще има осветление и трибуни за 100 човека.

Другата поръчка, която сме пуснали, е за вътрешно водоснабдяване на село Факия. Всички тези три поръчки ги пускаме под условия, тъй като нямаме осигурено финансиране.

 

- Вашата община е една от най-голямата по площ в страната, а освен това в нея има разположени и 32 села. Какво предстои да бъде направено за тях през тази година?

 

- Не сме спирали да работим и по селата с каквото ни позволяват силите. Замисляме през местната инициативна група да кандидатстваме за изграждането на два посетителски центъра. Те ще са в селата Голямо Буково и Факия. Това ще бъдат едни от отправните точки на нашите туристически маршрути, които ние предлагаме на всички гости, които искат да посетят общината ни. Има какво да покажем в нашия район, смятам, че за всички ще е интересно какво могат да видят тук. За туристите ще бъде любопитно и какви са растителността и животинските видове в Странджа, тъй като наистина има много интересни неща при нас.

Обмисляме да направим една улица в село Драчево, но тя ще бъде избрана допълнително, тъй като досега не сме се ориентирали все още. Но има какво да се върши в това село.

Предстои и възстановяване на част от общинската пътна мрежа, която е много важна за селата. Откакто бе въведено извънредното положение в страната, в нашата община има над 200 човека допълнително регистрирани души по селата. След като хората са избрали да живеят на хубави и спокойни места, трябва да има и път, по който могат да си пътуват без проблем.

През 2020-а ще възстановим пътищата Факия-Момина църква, Горно-Долно Ябълково, Проход-Бистрец, от разклон Малина-Орлинци-Суходол, Загорци за разклона за селата Орлинци и Суходол. Доста работа ни предстои, но съм убеден, че с общи усилия ще се справим.

 

- Каква е ситуацията в село Дебелт? В началото на годината се появиха коментари, че част от жителите му искат то да премине към община Камено?

 

- Според мен в началото на мандата някои от жителите на селото са действали малко по-емоционално. Но в крайна сметка, доколкото имам информация, вече тези апетити са престанали да съществуват и очаквам даже кадрови промени там. В неформален разговор с кмета на селото той ми заяви, че обмисля да напусне. Всичко това, което е било като негова или на няколко жители идея, просто се разби на пух и прах. Подобни настроения в село Дебелт не са за първи път, случвали са се и преди назад във времето.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил