Вторник, 26 Яну 2021
    
Айтос

Община Айтос подхвана генералния ремонт на централната улица "Цар Освободител"

  05.06.2020 16:50  
Община Айтос подхвана генералния ремонт на централната улица \

Продължават дейностите по мащабния проект на Общината за „Реконструкция и рехабилитация на улична мрежа на територията на община Айтос“, на стойност от близо 2 млн. лв. Изпълнителят на обществената поръчка ДЗЗД "Стройстийл" през тази седмица стартира уличните ремонти на централната "Цар Освободител". Премахват  старите тротоарни плочки и някои от дърветата, засадени преди десетилетия, които надигаха тротоарите. Веднага след ремонтите на основната градска улица, на тяхно място ще бъдат засадени нови, както това се случи на вече ремонтираните по проекта улици в града.

Ще припомним, че по този общински проект вече са основно реконструирани и рехабилитирани улиците "Станционна", „Панайот Волов”, „Васил Левски”, „Стефан Караджа”, „Паскал Янакиев”, приключват и дейностите на улица „Димчо Карагьозов”. Обновяването на  улица „Цар Освободител“ ще е от Банка ДСК до Автогарата.

Проектът е един от най-мащабните за Айтос от години насам. Уличните ремонти са на обща площ от 25 229,95 кв.м, а тротоарната площ за ремонти е 16 224,06 кв.м. "Финансирането е съгласно договор на Община Айтос с Държавен фонд "Земеделие" за безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. Средствата са в размер на 1 948 716. 44 лв. и са по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, коментира за „Народен приятел“ кметът Васил Едрев.

Това е и първата безвъзмездна финансова помощ за основен ремонт на улиците с най-голям трафик в града, от промените насам. Данните показват, че общата сума, инвестирана в улични ремонти през последните две-три години в пъти повече, сравнено с годишните суми, заделяни за тази цел от промените насам, взети заедно.

Представител на изпълнителя потвърди пред общинското издание, че се работи нонстоп за свалянето на старите тротоарни плочки, почистването и извозването на пръстта. В срокове ще тече и подготовката за полагане на новите настилки, за да бъдат преодолени неудобствата за живеещите и за гражданите.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил