Понеделник, 25 Яну 2021
    
Култура

Красен Троански, скулптор: На Бургас му отива един морски символ

  05.06.2020 13:56  
Красен Троански, скулптор: На Бургас му отива един морски символ

Георги РУСИНОВ

 

„На Бургас му отива един морски символ“. Това заяви пред „Черноморски фар“ скулпторът Красен Троански. Днес пред вече завършения Конгресен център на Морска гара бе поставен стъклен „Тетрапод“, изработен от него. Това е последната, пета скулптура, създадена по време на „Симпозиум по скулптура за градска среда“ през 2019-а в  морския град.

„Четирима-петима колеги участници в симпозиума наредиха своите работи в центъра на Бургас. При моята скулптура малко по-късно се случва монтажът й, тъй като трябваше да изчакаме Конгресния център да бъде отворен и да изберем място, където да я поставим“, коментира Троански.

„Тетраподът“ ще се намира в градинката пред модерната сграда-бижу на Морска гара. Скулптурата е изработена от поликарбонат. Правена е с програма „Солид“.

„Идеята ми беше да сменя функцията на тетрапода, чиято е да спира вълните. Чисто декоративно подмених материала бетон и използвах прозрачния материал плексиглас. Здрав е, устойчив е на атмосферни явления“, каза скулпторът.

Направата на „Тетрапода“ му е отнела около 40 дни. Интересната скулптура ще остане за постоянно пред Конгресния център. Идеята е на по-късен етап да бъде и осветена.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил