Понеделник, 25 Яну 2021
    
Созопол

На Алепу: Четириетажният обект няма да бъде пуснат, ако не е укрепление

  05.06.2020 11:43  
На Алепу: Четириетажният обект няма да бъде пуснат, ако не е укрепление

ДНСК ще проверява строежа на брегоукрепителното съоръжение

Геодезист: Това е гавра със закона

 

Нова проверка на строителния контрол започва на плажа „Алепу”. ДНСК инспектира документите и строителството в защитената територия по искане на премиера Бойко Борисов. Върховната административна прокуратура пък поиска резултатите от проверката, предаде NOVA.

Обектът на плажа няма да бъде пуснат, ако се окаже, че няма да е брегоукрепително съоръжение.

По план постройка на „Алепу” трябва да е стена на свлачище. Приликата със сграда обаче предизвика обществено недоволство.

Според началника на ДНСК още от миналата година е спряно строителството на хотелския комплекс, който трябва да бъде 6 метра навътре от плажната ивица.

„Това, което констатирахме е, че няма отклонения от изграденото съоръжение. Не мога да кажа, че сме открили нарушения или някакви несходства между одобрените проекти и това, което е реализирано. Мога само да успокоя вашата аудитория, че това, което се реализира като строеж, е в синхрон с одобрените строителни книжа”, каза началникът на ДНСК Иван Несторов.

На плажа днес се проведе и граждански протест на жители на Община Созопол. Притесненията им са, че скоро няма да имат достъп до плажа, както се е случило и на други плажни ивици.

„Прокуратурата да проучи за тази част от земята, която е природна забележителност и по други закони трябва да се работи, е внесена в общия устройствен план с право на застрояване. Това е голямо нарушение. Нека Прокуратурата да ни каже това зона „А“ ли е или не, това подпорен зид ли е?“, коментира пред камерата на бТВ Анастасия Порожанова.

„Убиват ни с беззаконие и бетон. Липсват ни свободни плажни ивици“, заяви пък Даниела Иванова от „Чиста Атия“.

Екологът Спас Узунов коментира, че това свлачище е било умишлено активирано преди няколко години чрез изработване на сондажи и наливане на вода.

Че може да има наказани пък намекна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

„Аз се позовах на информацията, която бе публично оповестена от директора на РДНСК – Бургас. Ако се окаже, че от тази институция не си е свършила работата добре и са изнесени в публичното пространство данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат тази отговорност“, коментира пред бТВ тя.

Иначе и според нея това съоръжение трябва да се приема като подпорна стена.

„Всяко брегоукрепително съоръжение може да бъде направено по различен начин. Това съоръжение се намира зад плажа и има такъв вид, който е плашещ за хората, които го виждат, но трябва да се приема като подпорна стена“, заяви Аврамова.

Председателят на УС на Камарата на геодезистите в България пък нарече скандалния строеж "гавра със закона". Според Йоан Каратерзиян ако Прокуратурата си свърши работата, това ще бъде премахнато.

"От снимките се вижда, че това е една нормална сграда - подземна или полуподземна, но по документи е подпорно съоръжение", коментира той в предаването "Тази сутрин" и уточни, че подобно укрепване досега не е виждал.

"Някакъв български "ноу-хау", каза още той.

„Това, което се вижда не е разрешеното от РИОСВ-Бургас…Строителите, след като получат разрешение за строеж от РИОСВ-Бургас, искат издаване на разрешение за строеж. Главният архитект на общината им издава разрешение, след това внасят нотариално заверена декларация, че няма да строят това, за което имат разрешение от РИОСВ-Бургас, а ще строят нещо друго. Решението на РИОСВ-Бургас е заменено с една нотариална декларация“, обясни Каратерзиян.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил