Вторник, 26 Яну 2021
    
Крими Приморско Царево

Окончателно! Владимир Колев ще лежи 10 години за убийството на велосипедиста Евелин

  05.06.2020 10:35  
Окончателно! Владимир Колев ще лежи 10 години за убийството на велосипедиста Евелин

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас по делото срещу Владимир Кoлев, признат за виновен за катастрофата в Приморско през 2017 г., в която загина велосипедиста Евелин Дуков.

Пресофисът на съда припомня, че бургаските апелативни съдии преквалифицираха престъплението в по-леко наказуемо и намалиха наказанието „лишаване от свобода“ от 17 години на 10 години и наказанието „лишаване от право да управлява МПС” от 18 години за срок от 11 години.

Тежкият пътен инцидент е от 3 декември 2017 година.  Около 12:20 ч. на  03.12.2017 г., на ул. „Трети март“ в Приморско, зад волана на  лек автомобил „Опел Омега“ Колев шофирайки с превишена скорост - 94 км/ч. и в пияно състояние - 2,70 промила,  навлязъл в лентата за насрещно движение, като по този начин допуснал пътно-транспортно произшествие с насрещно движещия се по пътното платно велосипедист Дуков и по непредпазливост причинил смъртта му. След удара мъжът е избягал от местопроизшествието.

Върховните съдии са споделили становището на Апелативен съд – Бургас, че случаят не може да бъде квалифициран като особено тежък. Според касационния състав исканията за увеличаване на наложените на подсъдимия наказания, съдържащи се в протеста на прокуратурата и жалбите на частните обвинители за неоснователни.

„Без съмнение човешката личност, живота и здравето са висши ценности, посегателството срещу които изисква строга реакция. Нейното практическо проявление обаче не може да бъде в механичното налагане на несъразмерно тежки наказания. Следването на подобен подход е съпътствано от риска за превръщане на наказанието в самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилия престъплението, нито за обществото“, се казва в решението на ВКС.

Касационните съдии посочват още, че чрез разпоредбата в чл. 35 ал.3 от НК законът е установил практически критерий за справедливост, с който съдът е длъжен да се съобрази, защото само справедливото наказание може да гарантира постигане на целите на наказателното правното въздействие – поправяне на подсъдимия и предупредително въздействие върху обществото.

Решението на ВКС е окончателно.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил