Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Мнения

Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Бургас: Търсенето на работна сила се увеличава

  03.06.2020 14:57  
Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Бургас: Търсенето на работна сила се увеличава

На бюрата по труда се наложи да реорганизират работата си за часове заради пандемията

 

В периода 13 март – 13 май 1669 безработни от област Бургас са постъпили на работа на обявени свободни работни места на първичния пазар

 

Пенка Кирилова е родена в Бургас. Завършила е Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов, магистър, по специалност „Счетоводство и контрол“. В системата на Агенцията по заетостта работи от 1991 година, а директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ Бургас е от 2013 година.

 

Интервю на Дона МИТЕВА

 

- Г-жо Кирилова, през какво минаха вашите служители, които по време на пандемията и социалната изолация имаха много повече работа от обикновено? Може ли да се каже, че те също са на първа линия?

- Настоящата безпрецедентна пандемия наложи мобилизация на цялото общество и сериозни отговорности пред изпълнителната власт и нейните структури.

В системата на Агенцията по заетостта беше създадена такава организация на работа, която да позволи да бъдат предлагани всички административни услуги в условията на извънредно положение, както и да бъдат поети нови функции и дейности, произтичащи от мерките на правителството за справяне с икономическите последици от кризата.

На бюрата по труда се наложи да реорганизират работата си в рамките на часове, така че едновременно с мерките за запазване здравето на служителите и клиентите да се предлага бързо, качествено и комплексно обслужване. Дейностите по регистрация и обслужване на търсещи работа лица и работодатели бяха реорганизирани още преди обявяването на извънредно положение, така че бюрата по труда да продължат да предлагат административни услуги, спазвайки мерките за ограничение разпространението на епидемията. Промениха се срокове, въведоха се нови електронни услуги и обмен на информация по електронен път.

Всеки един от служителите подходи изключително отговорно и професионално към задачите в условията на криза, изпълняваше си задълженията стриктно и качествено, при спазване на мерките за запазване на здравето си. Въпреки огромното натоварване, на което бяха подложени служителите на първа линия, не се стигна до излишно напрежение. Клиентите също проявяваха необходимото търпение и разбиране относно ситуацията и бе затвърден за пореден път авторитетът на институцията в резултат на създадената добра организация на работа.

- Колко нови безработни бяха регистрирани в Бургаска област?

- В първата половина на април беше отчетен пикът в броя на новорегистрираните безработни в област Бургас, като общо в периода на извънредното положение те са 8763.

Към 13 май е налице ярка тенденция за намаляване на входящия поток от безработни и увеличаване броя на започналите работа лица на първичния пазар на труда.

- Едно изследване твърди, че тук, в Бургас, 3-ма безработни се борят за едно място, докато в други части на страната конкуренцията стига до 19 за едно място?

- Равнището на безработица в отделните области в страната варира в широки граници и съответно съотношението на броя на безработните спрямо броя на обявените в бюрата по труда работни места към даден момент също може да се различава многократно. Бургаска област е една от областите със сравнително ниско равнище на безработица, което естествено се увеличи заради извънредното положение и към края на месец април е 8,8%.

- Кое е особеното, онова, което отличава нашата област от останалите, по отношение на търсенето и предлагането на работна ръка и съответно на овладяване на безработицата?

- Характерно за Бургаска област по отношение на търсенето и предлагането на работна сила е традиционно силното влияние на туризма в по-голямата част от общините: Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево. В предходни години най-висок е дялът на започналите работа лица на първичния трудов пазар през месеците март, април и май, като пряко следствие от стартирането на активния туристически сезон. Надяваме се тази година въпреки усложнената обстановка в страната, макар и със закъснение и за по-кратко, да има туристически сезон, което ще се отрази положително на заетостта в региона.

- Свикнали сме предходни години да има борси за наемане на работна ръка в туризма, как се компенсира липсата им тази година заради пандемията?

- И през 2020 година в ДБТ от региона бяха предвидени да се проведат станалите вече традиционни трудови борси, свързани в Бургаска област основно с набиране на персонал в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Само за мсец март беше планирано провеждането на 6 трудови борси. Във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на вируса COVID -19, Агенцията по заетостта на този етап отмени провеждането на всички групови мероприятия, в т.ч. и планираните трудови борси.

Въпреки усложнената обстановка, Бюрата по труда продължават да съдействат на работодателите да възобновят или да продължат да развиват дейността си, наемайки персонал. Заради ограничаването на контактите и струпването на хора, бюрата по труда използват електронните комуникации и прилагат дистанционни процедури за обявяване на свободни работни места, за подбор и насочване на търсещите работа към работодателите.

При настоящите условия на ограничени присъствени контакти, подаването на заявка за свободните позиции може да се извърши чрез новата електронна услуга за работодатели на Единния портал за електронни услуги на Държавна агенция „Електронно управление” или по електронен път чрез „Е-трудова борса” на сайта на Агенцията. Работодателите могат да подадат заявката си и по дистанционен път чрез телефон или лицензиран пощенски оператор.

На фирмите, които търсят персонал, се предлагат и начини за неприсъствено извършване на подбор и насочване на подходящи кандидати за работа на свободните им позиции.

- Случват ли се нещата онлайн, или хората предпочитат да дойдат в бюрата, където да контактуват с вашите служители?

- По време на извънредното положение част от хората с необходимата компютърна грамотност избраха електронните канали за регистрация в бюрата по труда. Агенцията по заетостта ще развива и обогатява тези канали за ползване на услуги и за достъп до информация, като наред с това се обръща голямо внимание на пряката работа на трудовите посредници с търсещите работа, която включва редица елементи – информиране, консултиране, мотивиране за активно поведение на пазара на труда.

- От хора, пряко заети в туризма, научихме, че много внимателно се наема работна ръка за сезон 2020 – какво сочат данните при Вас?

- Това е логично, тъй като все още се намираме в извънредна епидемична обстановка. От началото на май до момента (20.05.2020 г.) работа са започнали 1100 лица на обявени свободни работни места на първичния пазар. За целия месец април работа на първичен пазар са започнали 663 души. Сравнението ясно показва, че търсенето на работна сила се увеличава с наближаване края на периода на извънредното положение.

- Каква работна ръка се търси в момента?

- В бюрата по труда от Бургаска област се обявяват свободни работни места от всички сектори на икономиката. Към днешна дата преобладават обявените свободни работни места от областта на хотелиерството и ресторантьорството. Посредническата работа на пазара на труда не е спирала и по време на извънредното положение. Към 18.05.2020 г. в бюрата по труда от Бургаска област са обявени над 1800 свободни работни места, като близо 1600 от тях са за работа в туристическия сектор. Търсят се най-вече камериери, сервитьори, готвачи, бармани, работник кухня, спасители басейн, администратори хотел, аниматори и друг обслужващ персонал.

Вече са обявени свободни работни места за педагогически персонал за следващата учебна година.

- Има ли интерес към наемане на работна ръка от трети страни?

- В сравнение с предходни години се наблюдава по-слаб интерес от работодателите от региона за наемане на граждани от трети страни за сезонна заетост. Това следва, от една страна, от първоначално въведеното извънредно положение и от обявената от 14.05.2020 г. извънредна епидемична обстановка в страната, и от друга страна, от неяснотата на този етап за евентуалното стартиране на летния туристически сезон и правилата, при които чужди граждани биха влезли в страната с цел работа.

- А има ли разписан протокол, по който това става?

- Процедурите по наемане на чужди граждани са уредени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, който влезе в сила от 21 май 2016 година и правилника за неговото прилагане.

- През Eures – системата за наемане на работна ръка в Европейския съюз, търсят ли се българи, които да работят в чужбина? В условията на пандемия върви ли свободното движение на работна ръка в рамките на Съюза?

- Естествено пандемичната обстановка в целия свят се отрази и на търсенето и предлагането на работна сила във всички европейски страни. При положение, че все още са затворени границите на повечето държави в Европейския съюз, е ограничено търсенето на работници от други страни. Надяваме се в скоро време да отпаднат ограниченията, което ще се отрази положително върху свободното движение на гражданите и на трудовата заетост на българите в други страни.

Ще напомня, че EURES България, като част от Агенцията по заетостта, напълно БЕЗПЛАТНО предоставя на своята обновена интернет страница https://eures.bg/index.php?lang=bg комплекс от услуги и информация за търсещи работа лица и за работодатели.

- Събуждат ли се работодателите от шока, наречен COVID-19?

- След отпадане на извънредното положение се забелязва оживление на пазара на труда, като се надяваме този процес да продължи.

- Колко са започналите работа в област Бургас по време на извънредното положение?

- Посредническата работа на пазара на труда, осъществявана от бюрата по труда, не е спирала и по време на извънредното положение и сега, в условията на извънредна епидемична обстановка. В периода 13 март – 13 май 1669 безработни от област Бургас са постъпили на работа на обявени свободни работни места на първичния пазар.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил