Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Северният плаж в Бургас в конкуренция с Гърция за родния турист

  02.06.2020 11:15  
Северният плаж в Бургас в конкуренция с Гърция за родния турист

Безплатните чадъри и шезлонги ще са на по-голямо разстояние

 

Георги РУСИНОВ

 

Собствениците на Северния плаж в Бургас ще разчитат на българския турист за сезон 2020. В частност на тези, които предпочитат традиционно почивката в Гърция. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ Симеон Цветков, представител на концесионера.

„Само времето ще покаже какви туристи ще дойдат. Всяка година в летния сезон има множество коментари на хора, които посещават съседни страни и казват: „Ето, в Гърция шезлонгите и чадърите са безплатни, а защо не и при нас?“. Това по принцип не е вярно, защото в Гърция знам плажове с по 15 евро за чадър и 15 евро за шезлонг. Един комплект се явява 45 евро. Просто имат доста повече плажове и на някои стратегията им е друга. Надяваме се тази година с безплатните чадъри и шезлонги да има посещаемост и от туристи, които твърдят, че избират Гърция заради тези безплатни екстри. Трябва по някакъв начин да задържим българския турист в България. Лично мое мнение е, че той е един от най-добрите туристи“, заяви Цветков.

Единственото, на което се надяват като възвращаемост е тези туристи, които ще дойдат и ще предпочетат плажа заради безплатните чадъри и шезлонги, е да използват другите услуги, които предоставят.

„Добре би било да посещават заведенията, за да се вдигне техният оборот и оттам да има някаква форма на възвръщаемост на цялата инвестиция по поддръжката на плажа“, поясни той.

Според него този сезон загуби ще претърпят със сигурност, дори и да им намалят годишната концесионна такса за тази година.

„Тя е само началото на разходите за един плаж. От там нататък вече са всички други разходи – за спасители, почистване, медицински персонал. Никой не си прави илюзия, че няма да претърпим загуби, а те със сигурност ще са доста големи. По закон и по договор не можем да се лишим от задължителни работи. С колко ще ни се намали концесионната такса не мога да потвърдя нищо, докато не видя разписан анекс. Всичко, което се говори, остава казано, но това, което е писано е единственото, което мога да потвърдя. Ситуацията за всички ни е абсолютно нова и непозната и всеки опитва да се адаптира по някакъв начин“, обясни той.

Цветков каза още, че спасителите и медицинският персонал ще бъдат съобразени с нормативните изисквания, както и че почистването ще е налице. Относно спасителите обаче изменение в закона за здравето позволява за този сезон да са по един на пост.

„Не съм много сигурен, че ще могат да се възползват всички от това. То е и преценка на старшия спасител. Въпрос е самите спасители как ще се организират. Ние сме концесионери на този плаж, но сме наематели и на плажа в Кранево. На някои плажове е възможно наистина да бъдат по един на пост. Има плажове, където няма толкова често мъртви вълнения, по-плитко е, няма вълни. Хубаво е на няколко поста да има кой да сменя спасителите, докато ходят до тоалетна, или обядват, ако са по един на пост“, посочи Цветков.

Говори се, че това е възможно, тъй като очакванията са, че няма да са толкова много хората, за които спасител на пост да отговаря, колкото предни години.

Счупените чадъри и шезлонги са подменени. Този проблем си го има всеки сезон, както и ще продължи да го има, смята Цветков.

„Миналата година имахме случаи през нощта на извадени чадъри, събрани шезлонги и повредено имущество. Със съдействието на полицията успяхме да разрешим този проблем. Надяваме се и посетителите на плажа да са с малко по-голямо чувство за отговорност. Все пак ние ще им предоставяме тези принадлежности безплатно“, пояснява той.

Относно шалтетата все още се очакват предписания от РЗИ дали ще могат да се използват и какви. Затова и концесионерите на бургаския плаж изчакват. Чак тогава ще преценят дали ще разполагат шалтета и дали ще се заплащат.

„Не сме на 100% убедени дали тези, които ние имаме ще могат да се предоставят съгласно нормативните изисквания. Искаме РЗИ да ни потвърди дали след дезинфекция ще могат да се ползват и в такъв случай ще разположим. За масичките – ние като цяло на плажа не сме предоставяли много. Основно са в зоните около заведенията“, казва още Цветков.

Душове и тоалетни има по целия плаж. Промени няма да има.

„Тази година ще наблягаме на дезинфекцията на шезлонгите и на контактните части на чадърите. Те ще се почистват между посетителите, както и основно цялостна дезинфекция сутрин“, обясни представителят на концесионера.

Разстоянието между чадърите също ще е значително по-голямо, за да няма струпване на много хора. Минималното изискуемото е един чадър да заема 20 кв.м. Тъй като Бургас-север е доста голям плаж, концесионерът може да си позволи по-голямо разстояние, за да не се рискува здравето на хората.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил