Понеделник, 25 Яну 2021
    
Култура

Дафинка Дамянова от "Мистерията на българските гласове":„Щастлива съм, че работя това, което най-много обичам“

  31.05.2020 14:32  
 Дафинка Дамянова от \

Котленката разнася по света славата на родния край с песните си

Димитър СОТИРОВ

Родена е във възрожденския Котел и много се гордее с този факт, макар през последните 27 години да дели дните си между Варна и София. Особено откакто е солистка на прочутия в цял свят женски хоров ансамбъл „Мистерията на българските гласове“. Доста често оттогава има други дестинации – в градовете и в държавите, в които хорът гостува и радва публиките с уникалното си изкуство.

Дафинка Дамянова не тръгва в музиката от нулата. Баща й е самобитен музикант, който свири на гъдулка и мандолина. „От него съм наследила любовта към фолклора, у дома все се свиреше и пееше - спомня си изпълнителката на характерните котленски мелодии, отличаващи се от останалия тракийски фолклор. Записах много солови песни от моя роден край с оркестъра за народна музика на БНР. „Ганка мама си думаше“ (от албума „БууЧииМиш“ под името „Ганка“ – б.а.) изпълнявам като солист по концертите на „Мистерията“. Тя е любима моя котленска песен, имам и неин солов запис отпреди 20 години.“

За своя визитна картичка изпълнителката с красив и изразителен глас смята обаче песента „Тъмен се облак зададе“, в обработката на Коста Колев. „Наша Кера“ е друго любимо заглавие в репертоара  й и това не е случайно. В нея се разказва за котленските килими, един романтичен разказ за старинния занаят, който постепенно изчезва в наши дни. „Песните от моя край са хумористично-присмехулни и са правени по действителни случки. Котленци много умеят да се присмеят на недобрите черти на своите съграждани. Така са се раждали песните - по семейни събирания, седенки, много специфични като мелодия, текст и ритъм, с което се отличават от традиционната тракийска песен. Много ги харесват навсякъде. Малко са певците от моя край и аз съм щастлива, че съм една от тях. Работя точно това, което най-много обичам“, споделя Дафи, както я наричат близките и колегите й. 

Тя е възпитаник на Музикалното училище в родния й град. Дипломира се във ВСУ ,,Черноризец Храбър" – Варна, със специалност дирижиране на фолколорни състави и преподавател по народно пеене. Започва в ансамбъл „Златни пясъци“ след завършване на средното си образование, през 1976-1977 година. На следващата година постъпва в Ансамбъл ,,Варна", където пее от 1977 до 1991 година.

В София пристига след като я приемат в народния хор на БНР през 1992 година. Записите, които осъществява за краткото време там, са обработки на Коста Колев, Христофор Раданов, Александър Райчев. Шест месеца по-късно печели конкурса на БНТ за участие в хора ,,Мистерията на българските гласове". „От 1993  година до момента продължавам да пея в състава. Там се осъществи една моя отколешна мечта - да съм редом с изпълнителки - еталон като Надежда Хвойнева, Олга Борисова, Кремена Станчева. Когато изляза на сцената, цялата ми физическа умора отстъпва. Сякаш се случва някаква трансформация и мигом забравям всички неприятни моменти. Заради работата ми – пеенето, с години лишавам себе си и семейството си от много неща в името на музиката и на фолклора. Щастлива съм, че имам голямата подкрепа на мъжа ми. Дъщеря ми беше в 6-ти клас, когато заминах за София и може да се каже, че той я отгледа заедно с покойната ми майка. Дъщеря ми живее в Кипър от 10 години. Музикална е, познава гласовете на всички певици по радиото, но работи в областта на туризма.“

Повече от 15 години Дафинка Дамянова успешно съчетава концертната си дейност с преподаване в НУИ ,,Добри Христов" във Варна, където е учител по народно пеене. „Много съм щастлива, че мога да предам моите знания и умения на младите таланти, които се занимават с фолклор и се подготвят за професионалисти на сцената. В момента заради извънредното положение подготвям онлайн мой абитуриент за годишния му изпит по народно пеене на 8 май. Преподавам на деца от 1-12 клас. Имам и частна школа по народно пеене ,,Божур", в която обучавам деца за кандидатстване в музикални училища. Има и такива, които се занимават само любителски с фолклор.“

Дафинка Дамянова има издадено СD ,,С песните на Котел" (обработки на Данчо Радулов) и много телевизионни участия като солист в БНТ и в различни други телевизионни предавания. 

Носител е на ,,Златна лира" за 2004 година на Министерството на културата за високи постижения и принос във фолклора. Има многократни участия като член на жури на национални и международни конкурси. Поздравява всички почитатели на народната музика с изпълнение у дома на „Години, години“ (чуйте я в клипа към публикацията – б.а.)

В свободното си време котленката обича да обгрижва цветята у дома. Отглежда орхидеи, малки теменужки, когато има време обича да чете романи. Слуша всякаква музика. В кухнята е по-скоро традиционалист. Предпочита да овкусява гозбите си с класически български подправки - чубрица, гьозум. Мъжът на Дафинка Дамянова е ловец и един от специалитетите, които тя често приготвя е дивечово месо в пръстен гювеч. Когато има гости, посреща ги с такова ястие, чиято рецепта предлага.

 

Рецепта за дивечово месо в гювеч

 

Необходимо е около 1.5 кг свинско месо от дивеч. То се изкисва 2 часа във вода и се нарязва  на порции. Приготвя се кашичка от сол, червен пипер, олио, чубрица, малко брашно за леко сгъстяване, чер пипер. Всяко парче се овалва от всички страни  и се нарежда в гювеча плътно. Полива се с една чаша вино и се затваря с капак. 

Гювечът се слага винаги в незагрята фурна. 

Пече се на 180 градуса около 2.5 часа.

Консумира се с хубаво вино. 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил