Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес

Лозарите са разколебани дали да берат „на зелено“

  29.05.2020 16:00  
Лозарите са разколебани дали да берат „на зелено“

Дона МИТЕВА

Новата мярка – „Събиране на реколтата на зелено“ е временно решение на кризата в лозарството, която се шири от няколко години. Това смята Селим Иса, който се занимава с лозарство и овощарство и е бивш шеф на Областната служба „Земеделие“.

„Нашите проблеми, за които алармирахме много преди да се появи пандемията, отново поставихме на последната среща в Поморие. Искаме държавна помощ за сектора“, категорична е Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас.

 

Секторът няколко години поред е изправен пред сериозни изпитания

 

 и хората са категорични, че не може да се справи сам с излизане от кризата. За това говорят и фактите, че почти двойно са намалели декарите, върху които е имало лозя в страната.

Лозари и винопроизводители от област Бургас и други части на страната се събраха преди дни в Поморие, където се срещнаха със зам.-министър Лозана Василева. Тя представи извънредни мерки, които ще подпомогнат лозаро-винарския сектор в България, който изпитва затруднения вследствие на пандемията от COVID-19.

Домакин на дискусията бе кметът на Поморие Иван Алексиев, а участие взеха и народните представители от ГЕРБ-Бургас Ася Пеева и Галя Желязкова. На срещата присъстваха още Владимир Крумов, зам.-областен управител, Лидия Станкова, директор на Областна дирекция „Земеделие“, както и Росица Симеонова, председател на местната Лозаро-винарска камара.

Важен момент за бранша е разработване на мярка „Съхранение на вино“ за включването в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019-2023 г. Това решение пък бе анонсирано чрез видеоконферентна среща с министър Десислава Танева и изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев. Присъстващите в Летния театър в Поморие получиха повече информация за тази мярка. Подпомагането на винарските предприятия ще бъде насочено към складиране на вино с цел временното му оттегляне от пазара заради невъзможността да бъде пласирано вследствие на пандемията от COVID-19.

„Тази мярка за съхранение на вино ще се отпуска само за няколко месеца. По наши сметки - по двадесет стотинки на литър се пада. Като се изчисляваше за количествата вино, които са налични в България. Необходимият ресурс ще е около три милиона и нещо“, коментира Росица Симеонова.

„Регионът на Поморие е известен в цялата страна, а и в световен мащаб като производител на качествена продукция. Има добър сигнал от представителите на бранша за обединение около решението да бъде отворен, в началото на месец юли, втори целеви прием по мярка „Инвестиции в предприятия“ само за авансови плащания от бюджет 2020 година“, коментираха бургаските депутати. Обсъдено бе и подготвеното предложение от министър Танева до Европейската комисия България да разработи собствена компенсаторна програма за сектора във връзка със справяне с пандемията COVID-19.

Анонсирано бе и обнародваното изменение на Наредба № 6 от 2018 година, което урежда прилагането на кризисната мярка „Събиране на реколтата на зелено“ през 2020 година. Максималният размер на подпомагане, който може да получи бенефициент по мярката за 2020 година е 3036,86 лв./ха. В момента по нея е активен прием в Изпълнителната агенция по лозата и виното със срок до 5 юни, а заявления по мярката в ДФЗ ще се приемат от 15 до 19 юни.

 

„Събиране на реколтата на зелено не помага на сектора

Засяга много малко лозари, на това отгоре и бюджетът е ограничен. И ако по-голяма част от лозарите се възползват от нея - парите няма да стигнат и няма да се удовлетворят желанията на хората. Бюджетът, който в момента е публикуван, засяга 3300 декара. Но пак подчертавам, че това не решава проблемите в бранша. Освен това хората са много разколебани дали да берат на зелено, защото ако си в мониторинг по проект, не можеш да участваш. Неплододаващите лозя и те не участват. Ако се кандидатства с определени парцели, после при конверсия на същите парцели се губи от реколтата. Много са подводните камъни“.

Принципно дори и да бъде свалено гроздето, насаждението трябва да бъде обработвано, освен ако собственикът не го изоставя. Така че харчовете за пръскания, обработки и т.н. си продължават. От мярката за бране на зелено принципно ще се възползват хора, които имат от онези сортове грозде, които се продават на 25-30 стотинки, смятат от бранша, но другите много се колебаят.

Ася Пеева, депутат от ГЕРБ, коментира: „Лозарството е отрасъл, който е емблематичен за региона ни от хилядолетия. И днес той е потомствен поминък на стотици семейства. Съхранението и развитието на отрасъла е от изключително значение, затова днес проведохме тази среща с представителите на МЗХГ, ДФЗ, Винаро-лозарска камара и местни лозари и винопроизводители. Обсъдени бяха мерки в краткосрочен план, които да подкрепят бранша. В него се очаква недостиг на пазар, поради ограниченията, наложени от разпространението на COVID-19. Обсъдени бяха и текущи проблеми на сектора, с които се ангажираха всички присъстващи“.

„Срещата бе необходима, но далеч не решава всички въпроси в бранша

Надявахме се на нормална изкупна кампания. Но е ясно, че винзаводите са задръстени с вина и ракии и нямат реализация на крайния продукт. Така че трудно ще се осъществи и идващата изкупна кампания. Затова мярката за бране на зелено е временно решение. Не е ясно още кога трябва да стане събарянето на гроздето. Но друга ми е мисълта – тези 303 лева на декар, които се отпускат, далеч не покриват напълно харчовете. Средно на декар всеки лозар влага между 450 и 500 лева. Не отричам, че все пак са си помощ“, категоричен е Иса.

Бургаската лозаро-винарска камара обаче предлага по-работещ механизъм и това е държавно подпомагане, тъй като няма как то да стане с европейски средства. „Изискват се 120-150 милиона лева, за да се спаси сектора. Да се субсидират 30-40 стотинки на килограм грозде. Така и винзаводите, и те да платят 40-50 стотинки. Изкупната цена ще стане разумна. Разбира се, става дума за продадена продукция и работа на светло. Тези пари след това ще се върнат и под формата на данъци в хазната. Тогава на разумна цена ще може да се реализира и крайният продукт – вина и ракии“, коментира Иса.

По негови данни през 1989 година у нас е имало засети с лозя над милион и половина декара, а днес те са малко над 600 хиляди декара, което е показателно за това, че браншът не се развива.

„Основният акцент и болката на хората, които дойдоха на срещата в Поморие, а имаше наши колеги от Варна, Пловдив, Сунгурларе, Руен, си остава. Проблемът си виси и хората са притеснени.

Обвиняват ни и за това, че мярката за застраховане на реколтата не се ползва. А как да стане това, като хората нямат средства, които да бъдат внесени накуп.

Никой не отрича полезността на предлаганите мерки, но те не решават кардинално проблемите на бранша“, допълва Симеонова.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил