Понеделник, 25 Яну 2021
    
Приморско

Вижте поне пет причини, за да изберете това лято Приморско за почивка

  30.04.2020 12:33  
Вижте поне пет причини, за да изберете това лято Приморско за почивка

С безплатни паркинги, чадъри и шезлонги общината се прицелва в българския турист

Парите за културни събития през май и юни -отиват за реклама на дестинацията

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Приморско се подготвя за летен сезон 2020 с конкретни мерки. Това стана ясно днес от сесията на Общинския съвет в морския град. В края й кметът Димитър Германов посочи, че администрацията е подготвяла стратегия още от първия ден на извънредното положение.

„Рано е да се изчислят щетите от коронакризата. Дори и с приключване на извънредното ще останат мерките. Наш основен приоритет ще остане здравето на хората в общината. Туризмът ни е важен. Подготвихме стратегия с която смятаме, че ще преодолеем тези изпитания. Благодарение на навременните мерки на правителството и изпълнението на мерките в Приморско, водят до това, че нямаме заразен в общината. Това би била добра реклама за предстоящия летен сезон. Като дестинация без коронавирус. Нашата задача е да осигуряваме необходимата инфраструктура, за да може бизнеса, жителите и гостите на града да имат всичко необходимо“, започна той.

Германов обясни, че оптимистичният вариант е стартиране на сезона след 15 юни с постепенното отваряне на хотелите и ресторантите.

„Очакваме държавната власт да въведе единен протокол за здравни мерки. Наш приоритет ще бъде привличане на българските туристи този сезон. Сигурността и безопасността ще са приоритет. Ние имаме най-широките и дълги плажове и ще има възможност за дистанциране. Ще предложим да има отстояние на 2.5 метра между хората, за да няма струпвания. Конкретните мерки ще бъдат със задължителен характер. Има вероятност концесионните такси да отпаднат, а концесионерите трябва да дават на изключително ниски цени шезлонги и чадъри“, каза още градоначалникът.

По думите му стана ясно, че в най-тежко положение са морските общини, тъй като 80% от бюджетите си сформират със собствени средства. Затова той обясни, че планът е да се съкратят разходите, да се инвестира в инфраструктурата и както вече писахме реклама на Приморско.

Германов изброи и поредица от мерки, които ще се приложат.

Търговците ще бъдат освободени от заплащане на наем за общински имоти от 13 март до 30 юни за онези, които имат сключен договор с общината за една година и в същото време са изрядни платци. Ще получат и облекчение за неплащене на тротоарно право и комплексна такса за юни. Кметът обясни, че сергиите това лято ще бъдат от  2,5 метра разстояние, за да няма струпване на хора, а не както е било досега 1,5 метра отстояние.

Безплатни чадъри и шезлонги за всички туристи. Германов поясни, че всеки момент ще стане ясно решението на Министерство на туризма, с което се предлага  да отпаднат концесионните такси, което би довело до безплатни чадъри и шезлонги.

Кметът добави, че тъй като няма да се проведат през май и юни няколко културни събития в общината, то средствата за тях ще бъдат насочени към реклама на града.

Тъй като основният таргет на общината за този сезон ще е бъгларският турист, то Германов обясни, че ще има безплатни паркинги за всички. Той се обоснова с това, че българинът идва на море петък, събота и неделя и го прави с личния си автомобил. Затова и трябва да може да им се осигурят паркоместа. Три големи паркинга в Приморско и два в Китен ще поемат голямата част от автомобилите. Ще има възможност и за платено паркиране, което да гарантира на заплатилият, че мястото ще се ползва само от него.

Дезинфекционните дейности ще продължат през сезона, добави Германов. Освен това той обясни, че от началото на април администрацията работи с намалени заплати, за да се оптимизират разходите. На пълно работно време работи единствено ОП „Чистота“, за да се подгтовят териториите на общината за предстоящия сезон.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил