Четвъртък, 09 Юли 2020
    
Общество

Отменяме извънредното положение преди 13 май?

  25.04.2020 12:16  
Отменяме извънредното положение преди 13 май?

„Възложил съм на юристите да помислят, искам по-рано да премахнем извънредното положение. Да остане само закон, който да позволява, например на здравния министър да издава заповед за задължителното носене на маските, защото е доказано, че помагат”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци. 

„Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия. Всъщност ние сме се възползвали само да създадем КПП-та, за носенето на маски. Реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма”, коментира Борисов.

„Сутринта говорих с щаба - ако така продължи нивото на заразените, защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка, да се направи вход-изход, с указателни табели, с доброволци, които да не позволяват струпване”, заяви Борисов.

„Всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме”, заяви още премиерът.

Той обяви, че до 1-2 дни ще има предложения и как да се завърши учебната година.

Борисов е категоричен, че страната ни изобщо не е стигнала пика на заразата. 

„Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия дали ако едно семейство се „премести“ в същата среда: на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, но спазваха другите мерките, отивайки на дадените места: тук-таме до магазина и обратно в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората“, посочи премиерът.

По думите на Борисов държавата не бави заплатите на работниците по строителството на големите инфраструктурни обекти, а дори напротив – изплаща им заработените средства дори по-рано от предвиденото. „Точно обратното. Даже плащаме повече, за да могат, това са работни места, те имат семейства. И оборотите вървят. Машините са на лизинг. Строителството засега е един от секторите, на които кризата не е повлиял, точно обратното. Ние не сме го спирали, както в другите държави. Говоря не само за инфраструктурните проекти, а и за строителството в самите населени места. Навсякъде се работи изключително силно по двата газопровода: „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция. Някои строители работят и събота и неделя, за да можем да вкарваме всичко, което е в оборотите на държавата“, каза още Бойко Борисов.

По-късно в днешния ден предстои среща между премиера и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да се уточни как ще завърши учебната година в училищата и висшите учебни заведения. „Възложил съм на министъра да ми даде разчет и да видим какво може да се направи. До момента дистанционното обучение дава отлични резултати“, допълни премиерът. 

 

Източник: НОВА ТВ


Анкета

Харесва ли ви новото лого на Бургас?


Резултати

Мнения

Мнения
Ивелина Василева: Предлагаме пълна забрана на строителството в Зона А на крайбрежието
  09.07.2020 15:46      

Започваме незабавни консултации с Европейската комисия по законопроекта за биологичното разнообразие