Четвъртък, 22 Май 2025
    
Бургас Любопитно

Майка и дъщеря показаха как се приготвят сарми от лапад в Етнографския музей

  22.05.2025 14:47  
Майка и дъщеря показаха как се приготвят сарми от лапад в Етнографския музей

Магдалена Динева

 

Седмицата на ромската кухня в Етнографски музей – Бургас продължава и днес. Вчера четирите дами от каменското село Русокастро – Мирка, Сибелджан, Златка и Радка, приготвиха известното ромско пролетно ястие - „рибник без риба“.

Днес Мирка, заедно с дъщеря си Сибелджан, заложиха на друга бабина рецепта – сарми от лапад с апетитен сос.

Необходимите продукти за това ястие са лапад, ориз, зелен лук, пресен джоджен, червен пипер, черен пипер, сол, олио, кисело мляко и чесън.

За да не се бавят, майстор-готвачите бяха изчистили и попарили лапада предварително, както и бяха сварили ориза. На място в Етнокухнята на музея те приготвиха плънката за сармите – към готовия ориз прибавиха зелен лук и пресен джоджен, пържени с олио на тиган. За овкусяването на плънката се погрижи червеният и черният пипер.

Завиването и печеното на сармите бяха следващите стъпки от рецептата на Мирка и Сибелджан. Финалната щриха към ястието бе апетитният сос, състоящ се от кисело мляко, сол и чесън.

Утре - 23 май, ще можем да опитаме неповторимия лападник – хляб с лапад, зелен лук и гьозум. Демонстрацията ще започне в 11:30 часа, а Мирка заяви пред репортер на „Черноморски фар“, че утрешното ястие ще бъде дори по-вкусно от днешното.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
  Митрополит Арсений в отговор за горещия нестинарски въпрос: „Не съм съгласен да се използват икони в езически ритуали“
  22.05.2025 12:39      

„Мисля, че не съм разбунил духовете, мой дълг е да припомня това, което светата църква учи,