Сряда, 21 Май 2025
    
Бургас Любопитно

Четири дами от Русокастро приготвиха "рибник без риба" в Етнографския музей

  21.05.2025 13:19  
Четири дами от Русокастро приготвиха \

Магдалена Динева

 

Рибник без риба приготвиха днес в кухнята на Етнографски музей – Бургас четирите жителки на село Русокастро - Мирка, Сибелджан, Златка и Радка.

Необходимите продукти за това пролетно ромско ястие са зелен боб, яйца, брашно, сол, олио, кисело мляко и чесън. По думите на един от готвачите – Мирка, гозбата се приготвя в рамките на 15-20 минути.

А откъде се е появила рецептата? Тя се предава от поколение на поколение в семейството на Мирка. Нейната баба я е научила как да приготвя това ястие. А днес, Мирка е тази, която го приготвя с „любов и радост“ за своите близки. Един от първите, които е запознала с рецептата за рибника без риба, е нейната дъщеря – Сибелджан, другият майстор-готвач днес.

Освен изявени готвачи, през летните месеци дамите работят на разкопките на средновековния град Русокастро.

Седмицата на ромската кухня в Етнографски музей-Бургас продължава и в четвъртък (22 май), и в петък (23 май) . В четвъртък дамите ще заложат на постни сарми от лапад с апетитен сос, а в петък - на лападник, представляващ хляб с лапад, зелен лук и гьозум.