Вторник, 09 Юли 2024
    
Общество

Стартира ключова политическа седмица - какво предстои

  08.04.2024 07:00  
Стартира ключова политическа седмица - какво предстои

На 5 април - ден преди изтичането на срока, кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проектосъстава на служебния кабинет пред президента Румен Радев и представителите на политическите сили без БСП, които отказаха да участват. 

Държавният глава обяви, че не мисли по никакъв начин да бави политическия процес и да спазва стриктно промените в Конституцията. 

"Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – две в едно“, обясни Радев и допълни: „Отиваме на избори 2 в 1 на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност и да спестим средства“.

„Правих 5 клетви на 5 служебни правителства в Президентството, но вече имаме друга ситуация, според която намира приложение член 109 от Конституцията, който казва, че правителството полага клетва пред Народното събрание“, добави той.

„Каквото има като претенции и съвети към служебния кабинет, да го обсъдите с Димитър Главчев до края на деня в понеделник. Във вторник сутринта ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа – за европейски избори и за избори за Национален парламент, след което ще призова, ще говоря и с председателя на парламента Росен Желязков – правителството да положи клетва в Народното събрание. И в същия ден да може да бъде извършена смяната – приемане и предаване на властта“, уточни президентът.
   


Анкета

Мнения

Мнения
Реакциите от политическата сцена след поемането на властта от служебния кабинет
  09.04.2024 11:35      

Реакциите от политическата сцена не закъсняха, след като служебният кабинет „Главчев“