Неделя, 19 Май 2024
    
Общество

Изпращаме патриарх Неофит в последния му път

  16.03.2024 08:56  
 Изпращаме патриарх Неофит в последния му път

В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойната света литургия, в 11 ч. ще има опело в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“

 

Днес изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Духовникът, когото наричат църковен интелектуалец и човека, който стана синоним на добрина, смирение и отдаденост, почина на 13 март, пише NOVA.

B 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойната света литургия, в 11 ч. ще има опело в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. В 12 ч. от площад „Св. Александър Невски“ ще започне литийно шествие до митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където от 13 ч. ще бъде проведена церемония по погребение на Негово Светейшество.

Литийното шествие с тленните останки на патриарха ще започне от площад „Св. Александър Невски“ и ще се проведе по маршрут: ул. „Оборище“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Кн. Мария Луиза“ до храма „Св. Неделя“. Шествието ще се проведе в крайна дясна лента на пътното платно, по посока на движението.

Въвежда се и организация на движението в столицата. До приключване на траурната церемония днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на всички паркинги на площад „Свети Александър Невски“; на ул. „Оборище“ - между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“; на ул. „15 ноември“; на ул. „Московска“ - между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Дунав“; на ул. „Дунав“ - между площад „Свети Александър Невски“ и ул. „Врабча“; на ул. „11 август“ - между ул. „Врабча“ и площад „Свети Александър Невски“; на ул. „Париж“ - между ул. „Московска“ и ул. „Врабча“; ул. „Съборна“ - между ул. „Леге“ и площад „Света Неделя“.

От 7:30 ч. днес е забранeно влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ - между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“; по ул. „Московска“ - между ул. „Г. С. Раковски“и ул. „Дунав“; по ул. „15 ноември“; по ул. „Дунав“ - между площад „Свети Александър Невски“ и ул. „Врабча“; по ул. „11 август“ -  между площад „Свети Александър Невски“ и ул. „Врабча“.

При преминаването на шествието е възможно спиране и ограничаване движението на пътни превозни средства, както и в района на площад „Света Неделя“, по ул. „Съборна“, ул. „Леге“, ул. „Позитано“ и ул. „Алабин“, което ще се извърши поетапно по преценка на „Пътна полиция“ - СДВР, допълват от СО.

Гражданите, които искат да присъстват на заупокойната литургия, ще могат да влязат от ул. „11 август“ и от ул. „15 ноември“, където ще бъдат организирани контролни пунктове.