Събота, 15 Юни 2024
    
Бургас

Лекари от УМБАЛ Бургас и полицаи даряват кръв за непознати в нужда

  15.03.2024 15:04  
Лекари от УМБАЛ Бургас и полицаи даряват кръв за непознати в нужда

Лекари от УМБАЛ Бургас и полицаи даряват днес кръв за непознати хора в нужда. В акцията, организирана от бургаската болница, само до обяд се включиха около 30 безвъзмездни кръводарители. Първи дадоха пример старши комисар Емил Павлов - директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. Към тях се присъединиха млади лекари от болницата и служители от различни звена в органите  на реда.

Акцията се организира от лекарите на УМБАЛ Бургас, които даряват кръв за свои пациенти. Извън спешните случаи, за които обикновено се мобилизират близки и приятели, в болницата постоянно има нуждаещи се от регулярно кръвопреливане. Това са пациенти със заболявания на кръвта - напр. таласемия, възрастни хора с анемии. Само таласемиците в региона са над 30 души и техният живот зависи от ежемесечното кръвопреливане. И в момента в УМБАЛ Бургас се лекуват възрастни и самотни хора с нисък хемоглобин, които нямат близки и за тях няма кой да дари кръв.

"Включихме се в акцията, защото кръвта спасява живот. Не бива да чакаме да се случи инцидент, или здравословен проблем с наш близък, за да станем дарители. Ако всеки здрав човек дарява кръв поне два пъти в годината, призивите за търсене на дарители от отчаяни близки ще останат в миналото и кръв ще има достатъчно", бе най-честият мотив, споделен днес от дарителите. Всички споделиха, че това не е първият път, в който даряват, правят го редовно и не само по време на акции.

В края на месеца предстои кръводарители да станат и тазгодишните бургаски абитуриенти. Училища вече дадоха заявка за включване в инициативата на бургаската болница "Това не си го правил", предназначена специално за навършилите пълнолетие.


Анкета

Мнения

Мнения
Димитър Николов отново повдигна темата за фалшивите новини, този път с въпрос към военния министър Тодор Тагарев
  15.03.2024 16:09      

Поредна стъпка от последователната си борба с фалшивите новини направи днес народният представите