Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

След смъртта на българския патриарх: Каква е процедурата

  14.03.2024 07:46  
След смъртта на българския патриарх: Каква е процедурата

Смъртта на българския патриарх Неофит дава начало на процедура по избор на нов глава на Българската православна църква. Според устава на Светия синод, когато патриаршеският престол овдовее, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав.

Затова Светият Синод се събира на извънредно заседание, на него се очаква да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов духовен водач. Трябва да стане ясно и кога ще бъде Денят на траур, който ще бъде обявен в деня, определен за поклонение пред Негово светейшество. Погребението вероятно ще се извърши в Троянския манастир, но все още нищо не е съобщено официално.

Избирането на нов български патриарх трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Патриарх Неофит почина

Светият Синод определя датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в определен неделен ден епархийските избиратели.

При кворум от две трети от списъка на епархийските избиратели под председателството на митрополита или определено от него с писмена заповед духовно лице, с тайно гласоподаване и мнозинство повече от половината от присъстващите се избират петима представители на епархията – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия – шестима клирици и четирима миряни. За избора на представителите се съставя протокол, подписан от митрополита или от определеното от него с писмена заповед духовно лице и от избирателите. Протоколът се подпечатва и своевременно се изпраща в Светия Синод.

Светият Синод разпорежда на игумените на ставропигиалните манастири и средните духовни училища да изберат по един свой представител. А всеки епархийски митрополит определя и двама представители на епархийските си манастири – един монах и една монахиня. Те участват като членове на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Списъкът на достоизбираеми за представители на епархията в избора на Български патриарх и Софийски митрополит съдържа имената на 15 клирици и 8 миряни, които отговарят на изискванията.

Списъкът се съставя от управляващия митрополит при участието на епархийските съветници и архиерейските наместници.

Светият Синод на заседание най-малко седем дни преди определения ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с тайно гласоподаване и мнозинство от две трети от членовете на Светия Синод, избира трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията.

 

Да е не по-млад от 50 години
Да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години
Да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред

Когато един или двама митрополити получат мнозинство, гласуването се повтаря до избирането на още двама или един с мнозинство две трети от членовете на Светия Синод.

Когато двама митрополити получат по равен брой гласове, гласоподаването се повтаря само за двамата, докато един от тях получи мнозинство повече от половината от гласовете на всички митрополити.

Светият Синод свиква Патриаршеския избирателен църковен събор в Синодната палата в определения неделен ден. След проверка за редовността на избирателните писма на избраните и определени членове на Патриаршеския избирателен църковен събор и в случай, че присъстват най-малко три четвърти от всички членове на избирателния събор, наместник-председателят на Светия Синод след молитва към Бога открива Патриаршеския избирателен църковен събор.

Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Когато никой от кандидатите не получи мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Светият Синод съобщава името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента на Република България, председателя на Народното събрание и министър-председателя и го оповестява на обществеността.