Понеделник, 24 Юни 2024
    
Общество

Миряни от Сливенска епархия призовават епископ Йеротей да отговори на клеветите срещу него

  26.04.2024 15:00  
Миряни от Сливенска епархия призовават епископ Йеротей да отговори на клеветите срещу него

Силвия Шатърова

 

Отворено писмо, с което  миряните от Сливенска епархия призовават епископ Йеротей да отвърне на клеветите срещу него, представиха днес те  пред бургаската църква  „Св.Св. Кирил и Методий“.

То ще бъде изпратено и до президента, омбудсмана, служебния премиер и комисията по вероизповедания.

Писмото прочете Ангел Куцаров от храм"Св.св. Кирил и Методий"

 

Миряните изпратиха писмото и до медиите. Поместваме го без редакторска намеса:

„Ваше Преосвещенство, ние миряните от Сливенска епархия се обръщаме към Вас, нашия духовен водач и пастир, провокирани от всичко случващо се през последните месеци, свързано с избора за нов Сливенски митрополит!

От февруари месец насам слушаме нелепи твърдения, разпространявани от епархийския избирател и предстоятел на храм „Свети Димитър“ в Сливен ставрофорен иконом Евгений Янакиев и от неговия брат ставрофорен иконом Силвестър Янакиев отправени към Вас като игумен на поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“. Техните хули за проявена от Вас безстопанственост по отношение на манастира са и в основата на очернящата Ви кампания като достоизбираем епископ за Сливенски митрополит!

През цялото време, докато те надигаха глас и „хвърляха“ в публичното пространство недоказани твърдения, ние мълчахме, молихме се и като ревностни християни се уповавахме на Бог в действията си! Бяхме смирени и нито веднъж не отвърнахме на техните клевети!

Надигнахме глас, самото когато Светият синод реши да касира изборите за Сливенски митрополит, които се проведоха на 18-ти февруари и на които Вие, нашият пастир, получихте 26 гласа от епархийските избиратели. Тогава изразихме своето несъгласие с касирането на вота по единствения възможен начин чрез жалби и подписки до Светия синод. Останахме нечути! Архиереите не отговориха на исканията ни да се спази Устава на Българската Православна църква и да се довърши вече започнатия избор за Сливенски митрополит.  Напротив – повторно касираха вота и насрочиха нова дата за неговото провеждане – 19-ти май.

В навечерието на Страстната седмица Светият синод „хвърли“ бомбата като излезе с нов списък с достоизбираеми епископи, от който отсъстват имената на четирима достойни епископи, сред които сте и Вие!

Владиците не се спряха до тук, напротив! Западноевропейският и Средноевропейски митрополит Антоний в ефира на Българската Национална телевизия заяви, че Вие не сте в списъка с достоизбираеми епископи, защото, цитираме: „Митрополитът, освен добър духовник, трябва да е и добър администратор – човек, който да може да организира хората“.

Митрополит Антоний каза и още: „Ние видяхме, че епископ Йеротей стоеше безучастно на фона на протестите. Той трябваше да се разграничи от протестиращите и да призове към спиране на протестите, за да се изчака мъдрото решение“!

Поведението на митрополит Антоний е неприсъщо на един архиерей към неговия събрат!

Ние знаем, че като достоен епископ и духовник, Вие не нарушихте нито веднъж Устава на Българската православна църква, търпеливо и досега понасяте в Рилската света обител, където пребивавате от края на януари, с търпение, вяра и молитва случващото се в Вас, с касирането на изборите за Сливенски митрополит и с решението на Синода да състави новия списък с достоизбираеми епископи, в който Вашето име не фигурира.

Нито веднъж не нарушихте послушанието си!

Не обвинихте никого!

Това е поведение присъщо на истински достоен духовник!

Сега, ние, миряните от Сливенска епархия Ви призоваваме да нарушите мълчанието и да отговорите на отправените към Вас клевети от братя Евгений Янакиев и Силвестър Янакиев! И дори в църковен съд да изложите факти, за да стане ясно кой изрича клевета! Само и единствено така ще изчистите петното от Вашето име, което по недостоен и неприсъщ за свещенослужител начин те хвърлиха срещу Вас – техния епископ! И чрез неверните си твърдения подведоха Светия синод, който касира вота за Сливенски митрополит на базата на една жалба и скалъпен доклад без доказателства в него!

През последните 20 години, откакто сте в нашата епархия, вярваме, че сме доказали, че ние сме достойни за Вас – нашия пастир!

Надяваме се сега, Вие да чуете нашата молба, да излезете и да опровергаете клеветите срещу Вас, за да докажете, че и Вие сте достоен за нас като духовен водач на Сливенска епархия!

Синовно целуваме Вашата пастирска десница!“


Сътресенията в Сливенска ерархия започнаха след като бе  касиран избора за владика, а след това страстите се разпалиха още повече, когато Светия Синод остави шестима кандидати, а сред тях не са основните двама епископите Йеротей и Михаил, които бяха посочени от епархийските избиратели, като техни фаворити. Всичко това става точно в момента, в който почина патриарх Неофит и се обяви и дата за избор на нов патриарх.


Самият Йеротей  в момента се намира в Рилската света обител, зад него застанаха масово миряни, които настояват той да бъде върнат в листата за избор на митрополит на 19 май.

Един от въпросите им е: „Защо Светият синод остави третият Арсений, а е премахнал първите двама, събрали най-много гласове?“

Между първия и втория избор Светия Синод назначи и ревизия на Поморийския манастир, която миряни определят като тенденциозна и поръчкова, тя се прави и в храмовете, където има подкрепа за Йеротей, като Несебър и Елхово.

Днес пред медиите бяха изтъкнати нередности в самата ревизия.

На събитието присъства и финансовият консултант към поморийския манастир Емил Кундев, който посочи нередностите в извършената ревизия:

„Заповедта за ревизията не съответства на никакви правила – посочени са две имена – на главната счетоводителка /Силвия Малчева/ и на външна одиторска фирма, които едновременно извършват външен и вътрешен одит, това е немислимо. Отговорни за ситуацията в митрополията, съответно във всичките манастири, трябва да бъде именно главният счетоводител. Тотално нарушение! В заповедта не е оказано нито срок на край на ревизията, време до когато трябва да се представи доклада, какво включва обема на ревизията, кои са лицата, които участват, защото имаше седем души, които проверяваха. Кой ще потърси отговорност на тези седем души, ако някой от тях е направил нарушение? Те ги няма в заповедта, а те са действали! Ние призоваваме докладът от ревизията да бъде обявен за несъществен! На нас не ни е представен ревизионния доклад, не знаем нищо!“

Той допълни, че счетоводителката е в конфликт на интереси и не трябва да участва, а да понесе отговорността си:

„Никаква методология няма. Няма никакви инвентарни книги от не знам колко време , защото това не е поставено като изискване!“