Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Дамите с различни политически убеждения, но с една обща кауза – Бургас

  10.03.2024 17:25  
Дамите с различни политически убеждения, но с една обща кауза – Бургас

Политика. Може да са само 9 на брой, но всяка една в местния парламент даде заявка за активно участие

 

Георги РУСИНОВ

 

8 март е Международният ден на жената и бележи прогресът, който дамите постигат в патриархалното общество. Този ден представлява едно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

На този празник на жената, ще обърнем внимание на девет силни дами с различни политически виждания, но с една кауза – Бургас. Те са общински съветници и макар на фона на 42-та мъже в местния парламент да изглеждат малцинство, в никакъв случай не се чувстват като такива. Всяка една е активна и пламенно и целеустремено защитава тезите си и убежденията си.

Както казахме, те са от различни политически сили, но почти всяка една партия има поне по едно „нежно оръжие“ в арсенала си. Най-много са в ГЕРБ – 4. Там са две от дамите, които имат опит и в предходния Общински съвет – проф. Севдалина Турманова и Евелина Михалева. В редиците на партията са още д-р Лидия Стефанова и Елена Кокаларова. В групата на КОД/БВ е Мариела Кирова. При „Възраждане“ е Виктория Върбанова, а в групата на МИР/Левицата/Граждани за общината е Мариета Тимнева-Рохова. Представител на „Да България“ в местната коалиция ПП/ДБ е адвокат Христина Хаджиатанасова. В БСП е друга дама с предишен опит като общински съветник – Мадлен Мутафян. Без женско присъствие в местния парламент са ИТН, СЕК, ДПС и Сбор.

На всяка една зададохме следните въпроси: запазена територия за мъжете ли остава политиката; какво ги е подтикнало да влязат на тази арена; какво искат като жени да се промени в Бургас и какъв е идеалът им за жената-политик.

 

Проф. Севдалина Турманова: Дамите се представят добре на политическата трибуна

 

Председателят на групата на ГЕРБ проф. Севдалина Турманова, която бе председател на Общински съвет – Бургас в предходния мандат е един от примерите за успешна жена политик. Според нея въпреки, че в съвременното общество жените завладяват все повече територии от различни сфери на живота, то в политиката е видимо, че мъжете остават мнозинство.

„Но да не подценяваме факта, че жените се представят добре на политическата трибуна. Когато един гражданин оправомощава един политик, той му дава силата на своя глас. Този политик ще застане зад неговия интерес ако е добър, а не защото е мъж или жена. Политикът трябва преди всичко да е отговорен и далновиден, когато ни представлява и защитава интереса ни. Аз защитавам тази гледна точка и държа на това, че когато те избират го правят, защото заслужаваш, без значение от това дали си мъж или жена“, посочи тя.

В политиката тя влиза, защото по думите й никога не е била безразлична към случващото се в града и в страната. Определя себе си като динамичен човек и добавя, че динамиката в политиката я въвлича в една естествена за нея среда, където се чувства комфортно като политик, освен дългогодишен преподавател, ръководител, научен работник и общественик.

„В тази среда са нужни най-вече вдъхновение и опит, които да са двигател да постигаш целите и да помагаш на хората. Важно е да мислиш за всяко действие, като за постигнат позитивен резултат. За мен политиката е най-добрият начин да обединиш в едно собствените си амбиции и мечтите на хората за постигане на по-добра среда, в която да живеем. Може да звучи клиширано, но вярвам, че с работата си мога да спомагам създаването на по-добри възможности за младите хора в Бургас – за тяхната образованост, за това да останат да работят в града и да създадат своите семейства тук“, уточни председателят на групата на ГЕРБ.

Тя иска да се промени нагласата за това, че в нашето все още патриархално общество ролите на мъжа и жената са строго определени.

„Еманципацията е процес, който е сходен с еволюцията. Не казвам, че жената трябва да избяга от естествената си среда на съпруга, грижовна майка – в никакъв случай. Ние, жените в политиката можем да допринесем много повече, ако вместо да се опитваме да придобием мъжки качества, наложим типично женските подходи като  грижовност, отдаденост, желание за помиряване, диалогичност“, убедена е проф. Турманова.

Проф. Севдалина Турманова е заместник-ректор в университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Идеалната жена политик според нея е тази, която съвместява добре женските си роли с професионалните, като това по никакъв начин не влияе негативно на семейството и приятелския кръг, на личното й време.

„Лично аз се старая да бъда олицетворение на този идеал“, добави тя и продължи:

„В модерния свят, освен биологичната разлика между жената и мъжа, други различия не би трябвало да има. По принцип мъжете са склонни да рискуват повече, а жените мислят в перспектива и залагат на сигурността. Ние жените се отличаваме като по-добри общественички от мъжете – говорим добре, внушаваме доверие“.

 

Адвокат Христина Хаджиатанасова: Жената в България е двигател на балансирани и прагматични решения

 

Друг председател на група в Общински съвет – Бургас е адвокат Христина Хаджиатанасова. Тя е представител на „Да България“ в коалицията ПП/ДБ. Според нея все още има стереотипи и липса на баланс в политиката.

„И все пак, жената в България е двигател на балансирани и прагматични решения, каквито са необходими във всяка една професионална, а и житейска сфера. В Общински съвет – Бургас присъстват дами със сериозни биографии и мотивация, надявам се това да бъде сигнал към всички жени в обществото, че политиката е отворена за тях и броят им да се увеличава. Много е важно да има разнообразие на гледни точки, на възрастови групи, на социални групи, за да бъдат гарантирани интересите на всички“, коментира тя.

Опитният юрист казва, че винаги е била политически ангажирана, тъй като да следиш процесите, да гласуваш информирано представлява именно това.

„Решението да стана част от обществения живот е осъзнат избор на човек, чиято професионална реализация му позволява да отдели време и опит, за да допринесе за общността. Така разбирам и политиката, така се надявам да я разбират и всички, които влизат в нея. Преди 5 години конкретни идеи за постигане на смислена демократичност в България ме ангажираха още по-пряко, видях в тях възможност да помогна на града си. Това ме подтикна да стана част от екипа на „Да, България “, обясни адвокат Хаджиатанасова.

Казва, че има много силна връзка с родния Бургас и че това е черта типична за бургазлии, която е в основата на особената енергия и амбиция за развитие на града.

Адвокат Христина Хаджиатанасова е сред опитните юристи в Бургас

„Важна задача пред всички нас, които сме част от обществения и политически живот на града, е да ангажираме хората около себе си със смислен „дневен ред“, да провокираме мнение от тях, критичност, активност, да се интересуват, да искат да знаят в детайли и да се осмеляват да потърсят сметка. Така се случват промените, с енергия и ангажираност. Разбира се, като юрист съм категорична, че градът ни трябва да продължи развитието си към прозрачност, законност и с мисъл за бъдещето. И другата голяма тема - младите хора. Искам да виждам „Александровска“ изпълнена с млади хора, със студенти, които мечтаят в Бургас, сбъдват тук мечтите си и създават семейства“, заяви председателят на групата на ПП/ДБ.

За идеал в политиката тя казва, че не може да се разделя на принципа „мъже-жени“.

„Това поле изисква ценности. Първо - лична успешна професионална реализация, която да послужи в обществено-политическите дела, а заедно с това и висок морал и много енергия за работа“, смята юристът.

 

Мадлен Мутафян: Има тенденция повече дами да влизат в политиката

 

Друг опитен местен политик в този мандат на Общински съвет – Бургас е Мадлен Мутафян от БСП. Тя отбелязва, че за съжаление политиката все още е запазена територия за мъжете.

„За жените, имащи интерес и желание да успеят, са необходими много повече усилия, за да успеят и да докажат, че са равностойни в професионален план. Има тенденция в последните години в кандидатските листи за местни и национални избори да има и по-сериозно представителство на дамите, като искрено се надявам тя да продължи във възходяща градация“, каза тя.

Юрист по професия, Мутафян отбелязва, че винаги е работила в организации с обществена полза.

„Интересувала съм се от политика още от студентските си години, но считам, че човек трябва да натрупа достатъчно житейски и професионален опит, за да дръзне активно да участва и в политическия живот. Основната причина, поради която реших да се кандидатирам е увереността, че мога да бъде полезна, с работа, със знания и с желание да направя нещо добро за по-голям кръг от хора. Защото политиката дава възможност за реализация на цели, които човек, ако работи индивидуално няма как да реализира“, поясни общинският съветник.

По думите й има много неща, за които иска да положи усилия да станат възможни, не само като жена, но и като дъщеря, майка и гражданин.

Мадлен Мутафан е главен юрист на „Пристанище Бургас“

„Бих искала да създам условия за безплатно придвижване на хората над 80 години с градския транспорт, да се реализира програма, каквото разбрах, че е факт в София за хората с деменция(напоследък актуална тема),да съдействам за реализиране на потенциалните възможности за развитие на каботажно плаване, и много други идеи, които се надявам да успея да реализирам съвместно с моите колеги“,  заяви Мутафян.

Идеалът й за жена политик е „Желязната лейди“ Маргарет Тачър.

 

Мариела Кирова: Девет сме, но имаме силно присъствие

 

Мариела Кирова, която е единствената дама в групата на КОД/БВ вече даде заявка, че ще е една от активните в този мандат на местния парламент. Фактът, че тя и колежките са само 9 не я притеснява изобщо.

„9 не е никак случайно число, сакрално е. Както знаете много често качеството повлиява количеството, така, че ние сме само 9, но имаме силно присъствие в настоящия Общински съвет“, посочи тя.

Признава, че все още се адаптира към политиката, като за нея самата то е средство за постигане на две цели – по-качествена и безопасна среда за израстване и развитие на децата ни и подобряване на качественото взаимодействие и общуване между хората в общността.

„За съжаление думата „политика“ е изхабена от съдържание и хората са изключително негативно настроени към всеки, който се включи по един или друг начин в политическия живот. Разбирам причините и искрено се надявам със своите действия в настоящия мандат да оправдая гласуваното ми доверие и да променя тази нагласа поне в част от хората. Не само като жена, но и като майка, дъщеря, сестра и любима искам Бургас да се превърне в силно подкрепяща общност за всички нас. И работя упорито по този въпрос“, обясни Кирова.

Самата тя няма идеал за жената политик. Казва, че не й е нужен.

Мариела Кирова е директор на новостроящ се Дом за възрастни хора

„Нека заменим жената политик с жената общественик. Тя трябва да носи силата на женската енергия в себе си, да има бистър ум и да бъде достатъчно интуитивна“, посочи общинският съветник.

 

Евелина Михалева: Свикнала съм да влизам в мъжки територии, каквато е политиката

 

Още една от опитните дами в Общински съвет-Бургас е от ГЕРБ. Това е председателят на Транспортната комисия Евелина Михалева. Втори мандат тя води битки и отстоява каузи по-активно от част от силната половина в залата. Въпреки това признава, че все още политиката е доста мъжка територия.

„Аз съм свикнала да влизам в техни територии и да заемам мястото, което искам. Вече е доста по-лесно от преди време. Въпреки това в нашата партия жените са на почит. И са заемали най-отговорни постове. Да, в този Общински съвет сме 9, но тенденцията е да стават все повече“, категорична е тя.

Михалева казва, че е в ГЕРБ от самото начало на партията, защото е искала да промени условията за живот в Бургас.

„Знаех и вярвах на Димитър Николов, че ще направи града по-красив и тръгнах с него. Каузата ни беше обща: Бургас! Искам да променя мисленето на хората. Да се научат да се грижат за чистотата, да почистват след кучетата си, да не хвърлят боклука си, където им дойде музата, да внимават, когато шофират, защото има и други участници в движението, да се усмихват най-намръщените хора“, обясни общинският съветник.

Макар, по думите й, да звучи тривиално, тя също е почитател на Маргарет Тачър.

Евелина Михалева и съпругът й притежават транспортна фирма

„Обичам жени с характер, с мнение и позиция, решение за справяне с проблема, твърдост. Качества, които и на много мъже в политиката липсват и това не го казвам само за местния парламент, а за световните така наречени лидери“, сподели тя.

 

Виктория Върбанова: Жената политик трябва да е родолюбива, смела и вярна на идеалите си

 

Виктория Върбанова е най-младото попълнение сред дамите в този Общински съвет, но вече дава заявка, че ще е сред активните участници в дебатите и предложенията за промяна на Бургас. Тя е част от групата на „Възраждане“ и смята, че политиката вече е нещо прекалено омърсено.

„Ежедневно се налага да се сблъскваме с нечисти игри, подмолни номера и очерняне. Това според мен е и една от причините по-малко жени да имат смелостта и желанието да влязат в цялата тази вихрушка и да успеят да се запазят цели“, отговаря тя на въпроса мъжка територия ли е политиката.

Спасението на родината е причината тя да влезе на тази арена и казва, че макар и да е клиширано за някои, тя вярва в тази борба и е готова да даде всичко от себе си за нея.

„Смятам, че всеки един човек трябва да бъде активен политически, да се бори за по-добър живот, не само за себе си, а за целия ни народ. Колкото и много да ми е взело това решение в личен план - предпочитам да бъда част от решението на проблема, а не просто наблюдател, който да приема безгласно чужди решения“, обясни Върбанова.

Феминизмът пък било далечна за нея тема, за да отговори какво иска да промени като жена в Бургас.

„Цялостната промяна, която искам да се случи - повече възможности за младите хора и тяхното развитие в града, липса на корупция в администрацията, това ще благоприятства развитието на икономиката и подобряване начина на живот на всеки един бургазлия. Иска ми се администрацията за започне да комуникира с гражданите и да започне да се вслушва в това, от което те наистина се нуждаят, а не само да обслужва частни и лични интереси. Това са само малка част от нещата, които ми се иска да променя и вярвам, че е въпрос на време да се случи“, заяви общинският съветник.

Най-младата сред дамите – Виктория Върбанова в момента е студент

Жената политик в нейните представи трябва да е родолюбива, смела, вярна на идеалите си, безкомпромисна и отдадена на делото.

„Това са качествата, които трябва да притежава всеки един човек, който е решил да се захване с политика“, смята тя.

 

Мариета Тимнева-Рохова: В 21 век не трябва да се робува на стереотипите по пол

 

Мариета Тимнева-Рохова е друго от новите лица в бургаската политика. Преподавателката, която има и собствена школа бе един от фурорите на местния вот, тъй като успя да пренареди листата на ПП МИР. Според нея само привидно на пръв поглед може да изглежда, че социалните роли в обществото са се променили, но в действителност не е така.

„Не е лесно за една жена да се наложи в политиката, защото през годините сме се убедили, че ние трябва да се доказваме повече от мъжете. А на тях не може да се предостави усещането, че са излишни. Всичко, което се стремим да постигнем в обществения живот е свързано с много работа, себеотрицание и търпение. Освен това, аз лично трябва да съчетавам обществените ангажименти с работата ми като преподавател и ръководител в моята школа, а не на последно място и с грижите в семейството, за чиято подкрепа и разбиране съм им безкрайно благодарна. Ние жените можем да правим избори без ограничения като използваме своите дарби и интуиция, което не е за подценяване. Не мисля, че в 21 век трябва да се робува на стереотипите по пол, защото тази неравнопоставеност води до пропускане на ползи от участието на жените и от включването на талантите и способностите на всички в социално-икономическото развитие на града, квартала и общността ни“, каза тя.

Споделя, че влизането в политиката и участието в изборите не й е било самоцел, както и че не е мислила, че ще се изправи пред такова предизвикателство.

„Дадох своето съгласие да бъда включена в листите, но не съм имала нагласата, нито очакването, че мога да спечеля (13 позиция не е изборна все пак). И тук е мястото да благодаря на всички, които дадоха своя глас за мен. И да, този глас беше признание за моя дългогодишен труд като преподавател и като човек. В работата си съм се доказала и съм постигнала много успехи, защото избирам винаги да бъда себе си и да вдъхновявам моите ученици да вярват в своите способности и да не се отказват, без значение колко е трудно и какво трябва да жертват по пътя към успеха. Винаги съм ги учила да уважават, да се доверяват и да благодарят“, посочи общинският съветник.

Най-много Тимнева-Рохова иска да направи така, че хората от крайните квартали и съставни селища да се чувстват значими, да повярват, че те също имат право на качествен живот и, че това да си жител в такъв квартал не е обидно.

„Ще настоявам за прозрачност, отчетност и контрол при боравене с публични средства. Ще се опитам да предлагам работещи, разумни решения на проблемите, защото само по този начин можем да защитим интересите на гражданите. Аз съм избрана от хората, които са ми дали кредит на доверие и ще работя, за да докажа, че не случайно са ми повярвали“, уточни преподавателят.

Мариета Тимнева-Рохова е преподавател и има частна школа

А жената политик трябва да е различна и борбена, свободна и непокорна в изборите си, смята тя.

„Жена – обществена личност, която избира себе си и не се опитва да бъде удобна на другите, да им пасне, да бъде харесана и одобрена на всяка цена. Всичко, от което имаш нужда, за да успееш е да имаш различна гледна точка, нагласа и себеусещане в дадената ситуация. Както в живота, така и в политиката трябва да се търси и намира баланса. Въпреки традиционното подценяване на жените в политиката, те често са именно носители на новото и креативно начало за решението на всеки един проблем. Най-важното е, след четири години да продължа да гледам хората в очите. Да, аз нямам опит, но имам желание. Работя много и се уча бързо. Ето защо имам нагласата да успея и да се докажа и в това поприще!“, убедена е Тимнева-Рохова.

 

Д-р Лидия Стефанова-Бобчева: Отдавна политиката не е запазена територия за мъже

 

Д-р Лидия Стефанова-Бобчева е административен директор на МБАЛ „Сърце и мозък“ и е сред новите общински съветници на ГЕРБ в този мандат. Тя е категорична, че политиката отдавна не е запазена територия само за мъже.

„В двадесет и първи век в много направления лидерството и високите експертизи, научни и бизнес постижения принадлежат на жени. Никога не съм определяла себе си като партиен функционер. Ръководя високотехнологичен болничен комплекс с над 95% постоянна заетост, работя по 15 часа дневно и смятам, че съм намерила реализацията си. Необходимостта от промени и вземането на мениджърски решения, касаещи общественото здраве, са сфери, в които мога да бъда полезна както на Общинския съвет, така и на жителите на града. Всичко е въпрос на “time management” и разбира се на много компромиси с личния живот“, коментира тя.

Решава да влезе в местната политика заради опита си в сферата на здравеопазването.

„Вярвам, че то трябва да бъде достъпно и модерно. С работата си в Общински съвет и с опита, натрупан през годините, всеки ден работя за подобряване на общинската политика в този така чувствителен сектор“, уточни тя.

Именно заради това д-р Стефанова-Бобчева обясни, че ще работи в посока повишаване качеството на доболничната специализирана медицинска грижа в общинските лечебни заведения-ДКЦ и МЦ.

„Качеството на медицинската услуга се определя от лекарите специалисти, които работят там. Нужно е да се разширят диагностично-терапевтичните подходи при проследяване на хроничните заболявания, да се подобри ранната диагностика и регистрирането на патологичните отклонения, да се работи за повишаване на здравната култура сред пациентите чрез разработване на общински програми за профилактика и превенция на различни заболявания в таргетни групи. В града има много млади колеги, пристигнали от страната и чужбина, които работят в болничните структури. Те с готовност ще се присъединят и ще използваме потенциала и знанията им. Всъщност това вече започва да се случва. Създава се конкурентна среда сред специалистите с цел генериране на висококачествен здравен продукт“, поясни административния директор на МБАЛ „Сърце и мозък“.

На въпроса за идеала й за жената политик тя каза следното:

„За успешната реализация на един политик полът не е от значение. Важни са знанията, уменията, личния принос за работещи решения, които реално подобряват живота на хората!“.

 

Елена Кокаларова: Жените внасят повече диалогичност и могат да бъдат мост между враждуващи

 

Адвокат Елена Кокаларова вече показа, че ще е полезна в местния парламент с юридическите си познания при изготвянето на наредби и правилници. Тя е на мнение, че политиката, както и всички сфери и професии в съвременния свят са отворени за дамите и за тях е налице широк спектър на действие.

„Все още има професии, където дамите се приемат с недоверие, но политиката не е такова място. Да вземем пример от Финландия - една развита държава. Там всеки втори депутат е жена. Парламентът им е с 47% жени, което ги нарежда в челната редица на жени - политици.  Развитието на тази страна е показателно, че жените имат своето място в политиката. Жените в политиката са допълващата брънка, основополагащи, идейни и креативни и допринасят за цвят, разнородност и разнообразие във вземането на решения. Същевременно жените политици, дори и да олицетворяват типичната женственост, когато са на терен имат своята  сила, решителност, амбиция и готовност да вземат твърди и смели решения. Избори без жени не могат да се случат, така както не може изобщо да съществува света без едната му / по-  красивата, креативна и добра/ половинка. Жените внасят повече диалогичност в процесите и могат да бъдат мост между враждуващи“, каза тя.

Въпреки, че са само 9 от 51 в Общински съвет – Бургас адвокат Кокаларова е категорична, че всяка една от тях носи своята експертиза, воля, сила и характер.

„И деветте дами сме изключително различни като характери и визия, но всяка една от нас  призната в своята област и считам, че всяка от нас притежава сила, смелост воля и твърдост. Готови сме да отстояваме позиции, а за жените от  групата на ГЕРБ мога да кажа само прекрасни неща. Професор Севдалина Турманова - уникална, ерудирана, учен, учител и пример за подражание, Доктор Лидия Стефанова - лекар, с призната експертиза, начетеност  и умения да ръководи и насочва със сила и усмивка, г-жа Ева  Михалева - прекрасен специалист в сферата на туризма и транспорта, опитна, умела да се справя с твърда ръка с истинските проблеми. За себе си-ще се опиша с две думи- решителна и действаща“, подчерта общинският съветник.

Стремежът да бъде част от едно прогресивно развитие, позитивна промяна, модернизация и усъвършенстване на средата, в която живеем и се развиваме я подтиква да влезе в местната политика.

„Виждам позитивната промяна в града през годините и ако съм част от тази позитивна промяна, бих  била горда, а и бих дала един чудесен пример на децата си, как човек трябва да се бори за това да има по-добър живот, по-добри условия, по-креативни решения. Работата в местната политика значи приоритетно да помагаш на хората, да си ангажиран с техните проблеми, да търсиш начини да ги решиш. Професията ми е насочена към търсене на решения по проблеми, а работата в политиката на местно ниво е насочена именно там. Имам увереността и самочувствието да кажа, че притежавам висока експертиза по много въпроси и мога да бъда съпричастна с просперитета на града, споделяйки и прилагайки полезно придобитите от мен знания и умения. Ако всеки от нас допринася дори и малко, отдавайки го на част от обществото, съм сигурна, че ще бъдем по-добри и ще имаме по-добра среда на  живот, почивка и работа. Искам да бъда полезна не само на себе си и на семейството, а и на всяка една добра кауза, да възпитам децата си в ценности, които трябва да съхраним, за да се развиваме като общество. Не съм идеалист и зная, че трудностите в тази насока са изключително много. Всеки ден се сблъсквам с негативни емоции, преживявания и критики в стремежите ни да постигнем горното, но това не бива да ни отказва, а да ни амбицира много повече. За жалост, последните години се наблюдава деградация особено в ниска детска възраст и това трябва да бъде стимул за всеки един от нас да променим тази тенденция. Каквото и да си говорим децата са нашето бъдеще и ние трябва да се погрижим адекватно за тях, започвайки от възпитанието, образованието и  средата за развитие, която им осигуряваме“, убедена е адвокат Кокаларова.

В Бургас тя иска да вижда повече зелени площи, повече места за отдих и развлечение, иска да вижда красотата навсякъде – добра инфраструктура, по-чист град, по-възпитани деца, по-усмихнати хора.

Още една от дамите е вещ правист – адвокат Елена Кокаларова

„Искам да виждам града още по-красив, още по-цветен и винаги празничен! Бургас е прекрасен и всяка една промяна трябва да бъде само на местата, където можем да надградим!  Има много проблеми за решаване пред града, но считам, че ако другите градове се борят с дребнотемието, то Бургас залага на смели и креативни идеи и решения, заложени в  програмата на г-н Николов за следващите няколко години. Адмирирам всяка насоченост към  търсенето на решение за справянето с основния проблем бих казала на световно ниво- демографията. Адмирирам всички социални услуги, всички програми насочени към децата и уязвимите групи и ще работим за тяхното надграждане“, уточни юристът.

Жената политик, според нея, трябва да бъде начетена, решителна, действаща, креативна, диалогична, щедра, женствена и вслушваща се.

„Да е готова да взема решения с твърда ръка, да бъде между хората, да чува техните гласове и да отстоява аргументирано позициите си. Ако трябва да посоча пример, то бих цитирала  Рейгън за думите му към Маргарет Тачър „…Тя беше топла, женствена, щедра и интелигентна и това бе видимо от първите й думи, по отношение ролята на правителството и повишаване икономическата свобода, които споделяхме и двамата“, сподели тя.