Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Романтик брои 400 лева за букет от рози и орхидеи

  08.03.2024 12:12  
Романтик брои 400 лева за букет от рози и орхидеи

Дона МИТЕВА

Букет на стойност около 400 лева е поръчал бургазлия за своята съпруга по повод 8 март. Той включва 50 еквадорски рози и венец от орхидеи. По думите на флористите, които аранжират букета, заявката е направена много преди празника, а джентълменът е техен дългогодишен клиент и всеки Осми март той изненадва съпругата си с невероятни букети. Те правят и уговорката, че семейството не се слави като супер богаташко в града.

„Обикновено букетите ни, изключвам този, който е наистина бутиков и впечатляващ, струват от 40 до 80 лева и са наистина красиви“, казва Анна Панайотова.

 

 

Цветя за всеки мъжки джоб се предлагат в града

 

 

3.50 – 6.00 -7.00 лв. се продават за празника саксиите със зюмбюли в зависимост от качеството и броя на луковиците.

Най-евтин си остава карамфилът като рязан цвят, който може да се намери за левче. Цената на розата започва от 5 - 6 -7 лева и върви нагоре отново в зависимост от дължината на дръжката, големината на цвета и т.н. Лалетата са на цена от 2 - 3 лева, толкова е и фрезията. Това сочи бърз преглед по цветарските магазини на града.

„От три седмици цената на розата на нидерландската борса е увеличена с 30%. Изобщо има увеличение на всички цветя, които купуваме от там. Нидерландците знаят кога са нашите празници и винаги няколко седмици преди тях вдигат цените. А определено 8 март се празнува повече в Източния блок.

Освен това са увеличени разходите за транспорта, има бракове и какво ли не“, обяснява Панайотова, допълвайки, че процентът на българското производство на цветя е много по-малко, отколкото това, което влиза от Германия и Нидерландия.

В интерес на истината, тя подчертава, че производители като тяхната фирма работят с големи вериги магазини, с които имат договори и реализират добре продукцията си. Но не може да се покрие изцяло нуждата от цветя в страната. Затова и оцеляването в техния бранш е „с много желание и инат“.

Всичко това Ана Панайотова казва в защита от обвиненията, че при цветарите „ден година храни“ и че чакат на Свети Валентин и 8 март, за да забогатеят.

Българският производител на цветя може да оцелее при положение че има дългосрочно планиране и сигурен пазар, убедени са хората от бранша. На европейските борси играят крупни играчи и кооперативи, такива, каквито у нас няма. У нас има не повече от 40 фирми производители на цветя, но по-скоро покриват кампанийно, а не целогодишно пазара.

В магазинчетата за цветя цената на цикламата – саксия започва от 8 лева и стига до 12, примулата е 4 – 5 лв. розата – саксия от 7 – 12 според размера.

Орхидеите си остават класика в жанра и в зависимост от височината и това колко стръка са, цените им варират при един корен 15 – 20 лева, а два корена – 35 лв.

Благодарение на топлата пролет се предлага кралско мушкато и изобщо мушкато, както и сакъзче, местно производство, които се продават за 7 – 8 лева саксията.

Търсенето на цветя е константно по женския празник, сочи опитът на цветарите в Бургас. Помнят се букети от по 100 рози, или други екстравагантни, поръчани още в началото на годината за 8 март. Но пък те самите казват, че дори едно стръкче какъвто и да е цвят, подарено с много любов, е достатъчно, за да изрази жеста на внимание към нежния пол.