Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Бургазлийки хукнаха по спа за 8 март

  08.03.2024 13:24  
Бургазлийки хукнаха по спа за 8 март

Кръчмите пълни от преди повече от месец

 

 

Дона МИТЕВА

По-внушителен от ресторантьорска гледна точка е Осми март, сравнено с националния празник. Още преди Св. Валентин местата в голяма част от бургаските заведения са резервирани. Между 35 и 100 лв. струва кувертът в зависимост от избраното заведение и степените на предпочетеното меню. Големи дамски колективи си организират празненства по повод женския  ден, не чакат на съпрузи и приятели.

Носи се мълвата, че новооткрито заведение, което се държи от руснаци, е вдигнало най-високо летвата за кувертите, но въпреки това бързо се е запълнило.

Преобладаващите цени в заведенията на Бургас са между 50 и 60 лева.

От заведенията казват, че на този ден от няколко години е съвсем изоставена традицията съпруг да изведе съпругата си на вечеря, за да не мие чинии и да не готви тя на този ден у дома.

 

„Ресторантите се пълнят основно с жени от колективи,

 

 да кажем учителки, служителки. Много са и тези от клубовете по народни танци. Има случаи, а съм убеден, че и тази година ще е така в цялото заведение да има при сто жени, не повече от 5 – 7 мъже“, коментира човек от бранша. По информация на „Черноморски фар“ служебни партита са организирали държавните институции, каквито са Агенцията по вписванията, НАП, както и Агенция „Митници“. Останалите разчитат на по-камерни купони и импровизации през деня.

В Бургас липсват места не само в модерните заведения и онези, които са в центъра на града, а и за кварталните кръчми. Предпочитат се такива с оркестри с жива музика или поне с диджей, което предполага див купон и танци до късна доба.

„Прави впечатление, че когато в петък или в почивните дни е празникът, интересът към заведенията е много голям. Когато празникът е в рамките на уикенд, винаги е по-силен откъм всякакви резервации“, коментира своите наблюдения Деляна Цонева, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

В двата най-известни хотела на Бургас предлагат

 

изкусителни менюта и забавления за дамите.

 

В класическия ресторант на грандхотел „Приморец“ кувертът е 75 лв. Менюто е тристепенно. Салатата е бурата с листен микс, чери домати и авокадо, оризови крекери с босилек; основното – сьомга с шафраново пюре, лимонов чипс и сос шампанско, а десертът – шоколадов пай с ягоди и лют пипер. Кувертът включва още 1 минерална вода на човек.

За настроението ще се грижи бенд на живо, вечерта ще завърши с DJ парти.

В хотел „България“ кувертът е с 4 лева по-скъп. Дамите се веселят с вокално трио Deja Vu. Менюто е 4-степенно: салата, предястие, основно и десерт. В цената е включен чаша твърд алкохол и газирана напитка.

За онези, които не робуват на традициите култовото заведение, а и на други места се предлага

 

втори Осми март,

 

който да бъде отпразнуван на 9 март, когато кувертът ще е 74 лв.

Кувертът за ресторанта на едноименния хотел „Авеню“ е 65 лева и се предлага също за двата дни – 8 и 9. Дамите избират между два варианта на менюто: Първият включва салата от домати, краставици, печен пипер, катък, козе сирене, брускети с маслинова тапенада. Основното е пилешко филе със сушени домати, сос четири сирена и гарнитура уеджис картофки. А десертът – шоколадова фантазия. Предлага се още вино по избор, минерална вода, безалкохолно. Вторият вариант се различава по основното, което е свинско печено на бавен огън с грейви сос, ароматни билки и уеджис картофки.

В „Теньовата къща“, в парка на „Славейков“ кувертът струва 60.

Отдавна са заети местата в „Рома“, „Златна котва“, „Нептун“, „Диверсо“, „Младост“, в кварталните заведения като „Замъка“, „Грог“, „Розмарин“.

Тази година освен купоните по ресторантите, много от дамите се организират и в

 

спа приключения,

 

 

както в страната, така и в чужбина. Запазени са отрано места в хотелите в региона, там където се предлагат спа процедури и освен с вкусната храна, дамите се глезят и с масажи, ароматерапия, басейн и какво ли още не. И вместо с шоколадов десерт – празникът завършва със сутрешна закуска и някоя бърза процедура, преди да се освободи хотелската стая. Цените са различни, в зависимост от глезотиите, които се предлагат, и броя на нощувките. Повечето са планирали удължен уикенд.

„Свети Валентин тази година не се получи, защото бе в средата на седмицата. За разлика от 8 март, който е много силен. Без да преувеличавам, мога да кажа, че всички екскурзии са пълни. Предпочитат се категорично спа дестинации – у нас, например, Хасковски минерални бани. Но повече става дума за съседните държави – Турция и Румъния. Много предпочитани са Текирда, Селиври, а на север Мамая, край Констанца. Обединяващото звено е спа хотелът от висок клас“, коментира Евелина Пулева, туроператор.

По неофициални данни освен стандартните купони по заведенията, рускоговорящите дами си правят следобедна среща „Барби - вещици“, където с много настроение подобаващо ще бъде отбелязан Международният ден на жената.