Събота, 27 Апр 2024
    
Култура

Никола Парашкевов става жури на “София филм фест на брега“

  09.03.2024 09:20  
Никола Парашкевов става жури на “София филм фест на брега“

Бургаският актьор Никола Парашкевов ще бъде деветият член на журито на 22-ия “София филм фест на брега”. Вълнуващият кино маратон ще се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК и ще покаже над 20 пълнометражни филма.

Никола Парашкевов е роден на 1 март 1989 година в Бургас. През 2012 година завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Стефан Данаилов, а веднага след това постъпва в трупата на ДТ “Адриана Будевска”.

Участва в постановки на Борислав Чакринов (Дърк в “Умопомрачение” от Сам Бобрик, Чунчев в “Милионерът” от Йордан Йовков, Пабло в “Третата дума” от Алехандро Касона, Алексей в “Съвсем проста история” от Мария Ладо), на Бойка Велкова (Усвал Алвинг в “Призраци” от Хенрик Ибсен, Жан в “Госпожица Юлия” от Стриндберг), на Богдан Петканин (Бъч в “Примадони” от Кен Лудвиг, Пьотър в “Лес” от Островски), на Десислава Шпатова (Павел в “Гераците” от Елин Пелин, Юрген Тесман в “Хеда Габлер” от Хенрик Ибсен).

Снима се в първия сезон на сериала “София вкъщи”. В момента репетира Меркуцио в “Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир с режисьор Лилия Абаджиева.

Журито на 22-ия “София филм фест на брега” с председател художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров-Хиндо, Слави Георгиев, Стефани Райчева и Никола Парашкевов ще присъди “Сребриста чайка” на най-добрия филм от 18-те в конкурсната програма.

Билвети за 22-ия “София филм фест на брега” могат да бъдат закупени от каса Часовника и каса НХК от 11 март.

Подробности за акценти и гости на фестивала следете на: https://burgas.siff.bg и https://www.facebook.com/sffnabrega.

22-ият “София филм фест на брега” ще се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас.