Петък, 31 Май 2024
    
Култура

С филм за бургаския театър започва 22-рият София филм фест на брега

  01.03.2024 10:22  
С филм за бургаския театър започва 22-рият София филм фест на брега

Тазгодишното издание е посветено на големия театрал, съмишленик, приятел и един от основоположниците на “София филм фест на брега” Борислав Чакринов

 

Два филма ще бъдат показани след церемонията по откриване на филмовия фест в Бургас. С пълнометражния филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки ще бъде даден стартът на филмфеста на 21 март в Културен дом НХК в Бургас, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави Георгиев.  

След традиционното посрещане на публиката на входа на Културен дом НХК с мелодиите на бургаския духов оркестър и кратка церемония по откриване на фестивала в 18:30 киноманите ще могат да се насладят на новия филм на финландеца Аки Каурисмаки “Паднали листа”.  

Историята проследява двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Пътят им към тази благородна цел е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, пълното неведение за името и адреса на другия и обичайните трудности, които животът поднася на търсещите щастие.

Тази нежна трагикомедия, смятана досега за изгубена, е продължение на трилогията на Аки Каурисмаки за работническата класа (“Сенки в рая”, “Ариел” и “Момичето от фабриката”).  

Филмът е с над 50 награди и номинации, сред които номинация за “Златна палма” в Кан, награда “Златна палма” на журито, има номинации за европейски филм, европейски режисьор, европейски сценарист, европейски актьор, европейска актриса на Европейските филмови наград, както и Награда на ФИПРЕССИ за филм на годината на фестивала в Сан Себастиан. В ролите са Алма Пьойсти, Юси Ватанен, Марти Суосало, Алина Томников и др.  

Веднага след края на прожекцията премиерно ще бъде показан документалният филм “Отвъд завесата” на бургаския режисьор Слави Георгиев. Зад камерата стои Христо Димитров - Хиндо, който, заедно със Слави Георгиев, е и съсценарист.  

Историята в 60 минути показва кадри от живота зад кулисите и ни запознава с хората, стоящи зад завесата на сцената на ДТ “Адриана Будевска”. 

“Бургаският театър отвътре - шивачки, гримьор, реквизитор, железар, дърводелец, сценичните работници и останалите служби са хората, които театралната публика никога не вижда. Те пренасят традиция и декори, вдигат пушилка, палят слънца и пресъздават живота в тъмния салон.

Филм за дискретната страна на театралния живот - за истината в театъра и опасността от нея.

В памет на нашите колеги - реквизитора Димитър Илиев, озвучителя Георги Панайотов и бащата на бургаския театър през последните повече от 20 години Борислав Чакринов, които за съжаление скоро преминаха отвъд завесата!”, казват авторите за филма.

Прожекцията ще бъде с вход свободен и е посветена на дългогодишния директор на театъра Борислав Чакринов, който ни напусна внезапно в началото на тази година.  

На следващия ден е планирана среща с авторите на филма в пресзоната на фестивала на втория етаж в НХК, на която всеки желаещ би могъл да присъства.

22-рият“София филм фест на брега” ще се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас. Партньори на фестивала са: Книжарници “Хеликон”, Медицинска лаборатория “Лина”, ПБ Шипинг ООД, “Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, “Ес Еф Ей Ритейл - Бургас" ООД, Изворна вода “Китка”, “Черноморско злато” АД, Торти “Даркрид”, Mezetto PUB, Barbossa, Хотел резиденс и вила “Променаде”, Гранд Хотел “Поморие”.


Анкета

Мнения

Мнения
За разследване на дефицита на инсулин в страната призовава съпредседателят на ДПС Делян Пеевски
  26.02.2024 12:54      

За незабавно разследване на дефицита на инсулин в страната призовава съпредседателят на ДПС Делян