Събота, 27 Апр 2024
    
Несебър

Несебър представи България в Турция по повод 3 март–ВИДЕО

  05.03.2024 15:24  
Несебър представи България в Турция по повод 3 март–ВИДЕО

Радвам се,  че заедно,   стъпка по стъпка, изграждаме близки контакти с турската страна  и затвърждаваме  добрите отношения помежду си.“- каза  кметът Николай Димитров.

 

Български народни ритми в изпълнение на музикантите и танцьорите на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, огласиха центъра на турската столица Анкара по повод 1-ви март - Баба Марта и Националния празник 3-ти март.

Събитието се състоя с организираната подкрепа на Н. Пр. Ангел Чолаков, посланик на Република България в Турция.

„Инициативата е следваща  стъпка в политиката  за популяризиране на община Несебър в  югоизточната ни съседка. Целта на проявата е не само да представи националното ни фолклорно наследство, но и да предизвика интереса на турските граждани към Българското черноморие и възможностите за развитие на съвместна туристическа и икономическа дейност.“- коментира кметът на Несебър Николай Димитров.

Младите  посланици на българската култура и фолклор гостуваха  в Анкара в продължение на два дни. В първия,  след изпълнението на български хора, в които се включиха и много турски граждани, на събралите се зрители бяха  раздадени мартенички. 

Творците от Несебър бяха представени и в националния пресклуб на БТА в Анкара, където присъстваха ръководни представители на туристическия бранш в Турция, туроператори и медии. За всички тях бе подготвен рекламен филм, представящ възможностите за отдих и забавление, които община Несебър предоставя на своите посетители. „Благодарение на обединените усилия на посолството на България в Турция  и на общинската администрация, Несебър вече присъства в турските печатни и социални медии, рекламиращи  туристически дестинации. Една от тях е авторитетното списание „Турмаг“. Радвам се,  че заедно,   стъпка по стъпка, изграждаме близки контакти с турската страна  и затвърждаваме  добрите отношения помежду си.“- каза  още Димитров.

 Изпълнителите на Обединената общинска  школа по изкуствата – Несебър станаха част и от програмата по повод организираното от посолството ни честване на Националния празник на България - 3-ти март. Сред присъстващите бе и вицепрезидентът на Република Турция   Джевдет Йълдъз, посланици на различни  държави, военни и официални гости.

Събитията бяха проследени от най-голямата турска информационна агенция и от множество медии, които детайлно отразиха честването на Националния празник и инициативата на община Несебър и българското посолство за развитие на двустранни отношения в туризма.