Събота, 18 Май 2024
    
Несебър

Кметът Николай Димитров откри обновения Етнографски музей

  24.04.2024 14:50  
Кметът Николай Димитров откри обновения Етнографски музей

Кметът на община Несебър Николай Димитров откри обновения Етнографски музей в Стария Несебър. На събитието присъства Мария Нейкова – управител на област Бургас и др. гости.

„Етнографският музей е един от символите на нашия град. Сградата, която от днес отново е отворена за посетители, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането. Реставрацията и поддръжката на паметниците на културата и тяхното опазване и популяризация са главна задача в политиката на няколко поколения управници на Несебър. Благодаря на екипа, работил за осъществяване на настоящия проект. Наскоро Община Несебър премина успешно първия етап на одобрение за финансиране на проекти за реставрация на църквите „Христос Пантократор“, „Св. Михаил и Гавраил“ и „Св. Тодор“. С обновяването на тези храмове ще затворим цикъла от реставрационни дейности, които пред години започнахме с осъществяване на проекта „Духовен път“. По-миналата година със собствени средства реставрирахме знаковата за Несебър мелница на провлака.“- каза кметът Николай Димитров.

Ремонтът на вътрешните пространства на Етнографския музей бе извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ – проект „Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър – Етнографски музей“. Отпуснатата финансовата помощ е в размер 765 861,97 лв.

В рамките на проекта беше реставрирана сградата, включително интериорните елементи и инсталациите. Разкрити са пространства, позволяващи развитието на допълнителни услуги и културни продукти.

Вторият етаж е предназначен за постоянната етнографска експозиция, организирана в тематични кътове. Извършено е обновяване на музейната сбирка с много нови експонати, също закупени с безвъзмездна финансова помощ в рамките на проекта.

Изпълнено е ново експозиционно осветление, експозиционно обзавеждане и реквизит, проектиран изцяло за настоящата сграда, доставено e високо специализирано акустично и мултимедийно оборудване и др. Целта е привличане на нови публики. Чрез въвеждане на интерактивни дейности ще се осигури по-голяма видимост и двупосочно взаимодействие между посетителите и музейните експонати.

Поздравително писмо по случай откриването на Етнографския музей бе получено от Министерството на културата.

 

--