Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

Продължава поставянето на кафяви кофи за биоразградими отпадъци

  29.02.2024 15:12  
Продължава поставянето на кафяви кофи за биоразградими отпадъци

Община Бургас продължава разполагането на кафяви кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци. След комплекс „Зорница“, такива съдове вече са поставени в комплекс „Изгрев“ за обслужване на домакинствата и 54 търговски обекта. До края на тази седмица това ще се случи и в комплекс „Славейков“.  

Събраните отпадъци се извозват по график на анаеробната инсталация за преработка. При процеса се получава компост и биогаз, от който ще се произвежда топлинна и електрическа енергия. 

В кафявите съдове може да се изхвърлят само вестници и други хартиени изделия; черупки от яйца; хляб и месни продукти; пакетчета от чай; утайка от кафе; стайни и градински цветя; млечни продукти; градински отпадъци; остатъци от храна; остатъци от плодове и зеленчуци.

Какво не трябва да се изхвърля в кафявите кофи: сезал, канап, стъкло, опаковъчни мрежи и ленти, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, пластмасови и метални опаковки.

За правилното и ефективно използване на кафявите съдове е необходимо единствено да се разделят изброените видове отпадъци от останалите. Това може да става вкъщи или на място при съдовете.

Специалните съдове са брандирани с информационни стикери какво може да се изхвърля в тях. За община Бургас са осигурени 6800 кофи от 120 литра и 1700 кофи от 240 литра.