Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

Двама отпадат от битката за директорските кресла

  28.02.2024 10:07  
Двама отпадат от битката за директорските кресла

Тестовете с реални казуси, а не по нормативни документи изиграха лоша шега на някои от кандидатите

Дона МИТЕВА

От 19-те кандидати за директори на училища от Бургаска област 16 са преминали към третия, последен етап на изпита. 16 са и обявените училища от областта, за които се провежда конкурса. Знае се, че поне за две от тях няма нито един  желаещ да седне в горещия директорски стол.

Вчера те решаваха тестовете в Регионалното управление на образованието, което бе втория етап на конкурса.

Кандидатка, която не се явява за първи път коментира, че е влязла спокойна и излязла притеснена, защото тестовете далеч не са включвали казуси от нормативните документи, а по-скоро управленски и психологически тестове, пряко свързани с реални, работни ситуации. Тестът е изисквал повече управленски качества и почти всички решения изглеждат верни, като например: „В Регионалния център за подкрепа на личностното развитие бавят с индивидуалната оценка на едно дете. Към кого ще се обърнете и как ще реагирате?“

Имената на кандидатите, без да са споменавани училищата, за които се борят, са известни на страницата на РУО. Днес ще стане ясно и кои двама няма да продължат напред.

Очаква се най-много да са желаещите да седнат в креслото на директора на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“. Останалите бургаски училища, които си търсят нови директори са Немската, Автото и Математическата.

При третия, последен етап, който се очаква да се проведе след националния празник, ще се разбере кой кандидат за кое училище е подал документи, защото тогава ще се защитават и концепциите за развитие на учебните заведения.