Събота, 25 Май 2024
    
Любопитно

Кого почита църквата днес

  29.02.2024 08:08  
Кого почита църквата днес

На днешния 29 февруари почитаме паметта на преподобния Йоан Касиан Римлянин

Преподобният Йоан Касиан живял в края на IV век и първата половина на V век. Известен е повече с второто си име - Касиан.

Той е роден в Рим от знатни родители християни, които се погрижили да го възпитат във вярата в Иисус Христос. Неговото запознанство и общуване от детството му със свети хора се отразило благотворно на изграждането на неговата личност и на целия му начин на живот. Той изучавал философия и астрономия, но с голямо усърдие изучил писанията на църковните отци и особено Свещеното Писание.

В това време духовната просвета била разпространена предимно на Изток.

Там също така се развивал вече с всичката си сила и подвижническият живот на монаси отшелници, но и в общежителни манастири. Пустините и планините били заселени от свети монаси, отдали се на уединен живот в пост и молитва. Техните славни имена били почитани от целия християнски свят, а примерът им бил следван от мъже и жени - на Изток и Запад.

В своя стремеж към духовен живот Касиан напуснал своето родно място, Рим, и дошъл на Изток.

Поживял известно време в Палестинската пустиня, във Витлеем приел монашество. След това обиколил всички пустини и обители в областите Тиваида и Нитрия в Египет, бил и в Кападокия. В Цариград той слушал свети Йоан Златоуст и след няколко години се върнал в Рим. Това било по време на гонението против свети Йоан Златоуст. Касиан бил един от неговите възторжени почитатели и смели защитници.

След известно време преподобният Касиан се преселил в Галия (днешна Франция) в град Марсилия и пръв въвел в тази страна монашески общежителен живот по примера на Изтока.

Преподобният Касиан написал много книги, чрез които запознал западните християни с духа и правилата на източните монашески обители, изложил беседите на пустинническите отци за разни духовни въпроси и опровергал лъжеученията. Той починал в 435 г.

 

Източник: БТА/Проф. Иван Желев   


Бургас
Бургас
Общество
Томина неделя е
  12.05.2024 09:19      
Бургас
Светли петък е!
  10.05.2024 08:02      
Бургас
Светла сряда е!
  08.05.2024 07:58      
Любопитно
Гергьовден е!
  06.05.2024 08:05