Вторник, 16 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Димитър Николов: Категорично не можем да приемем случващото се или по-скоро неслучващото се на летище Бургас!

  28.02.2024 14:47  
Димитър Николов: Категорично не можем да приемем случващото се или по-скоро неслучващото се на летище Бургас!

Категорично не можем да приемем случващото се или по-скоро неслучващото се на летище Бургас! Такава позиция изрази кметът на Община Бургас Димитър Николов след общото събрание на Националното сдружение на общините.

Ето какво заяви още той:

"Настояваме за целогодишни полети!

През годините сме провели стотици разговори с “Фрапорт”, десетки срещи, участвали сме в какви ли не кръгли маси! Няколко Общини дори създадохме фонд за стимулиране на повече полети. И всеки път уверения от “Фрапорт”, че ще направят всичко възможно за целогодишни полети. Никакъв резултат!

Трябва да е ясно! С липсата на полети наистина се обрича Южното Черноморие! Което е със значително повече туристи от Северното през лятото. А през останалото време нашите туристически бази нямат шанс да работят, именно заради липса на полети. Нашите градове са лишени от чужди туристи извън сезон.

Въпросът вече дори не е регионален, а национален! Засяга цял бранш, засяга всеки един от нас. И това е категоричната позиция на кметовете от Югоизточна България!

Не сме запознати с концесионния договор, но със сигурност неустойките от развалянето му едва ли биха били по- големи от загубите на туристическия бранш, на регионите, на държавата.

И докато се наумуваме, туристите ще изтичат към други съседни държави и после ще се чудим защо имаме всички дадености, а все не можем да печелим както тях от туризъм.

Настояваме за преразглеждане на концесионния договор за летище Бургас и за клаузи, които задължават концесионера осигуряването на целогодишни полети!

Ние, кметовете ще подкрепим всички законови действия на местния бизнес, защото са справедливи и са за бъдещето на целия регион!".