Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Кои влизат в битка за лидерското място на БСП в Бургас?

  27.02.2024 15:33  
Кои  влизат в битка за лидерското място на БСП в Бургас?

Дона МИТЕВА

Взетото решение на Националния съвет на БСП да има избори в местните организации в София и Бургас хвърли много хора от столетницата край морето в недоумение, заради разнопосочните сигнали на място.

Общинският лидер Живко Господинов подаде оставка веднага след местния вот. Обаче при срещи със структури по места самият той отправя и сега намеци, че от същия този Национален съвет, са разпоредили да не се правят резки движения и да не се стига до избора на нов лидер. Логичните изводи, които някои членове на БСП си правят,  са, че или някой  си съчинява, или, че в самия Национален съвет има някакво неразбирателство.

"Взехме решения за пълен цикъл от избори в София и Бургас. Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решения на националното ръководство. Не изключваме никого, социалистите сега решават", коментира в национален ефир Корнелия Нинова.

За Живко Господинов може да се каже, че зад гърба си има около 7 години на поста общински лидер. На последните местни избори БСП вкара четирима общински съветници, като двама от тях са от гражданска квота. Дали от постигнатия резултат са доволни или не – не се знае, защото няма направена публична оценка на резултатите.

Но така  или иначе, ако се съди по твърдия тон на Нинова, червените в Бургас трябва да се оглеждат за нов общински председател. И ако на повърхността всичко е спокойно, то вътре в местните организации текат срещи и разговори, къде официални, къде не до  там, защото за 30 март е обявена общинската конференция на БСП. За сега се знае, че тя ще се проведе в хотел „България“.

Сред обсъжданите имена, които да сменят Живко Господинов, изпъква това на Божан Божанов, бившият зам.-областен управител по времето на Стойко Танков. По настоящем Божанов работи в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По-прозорливите провиждат ръката на друг човек, който работи също там – Христо Панайотов, който да насочва вниманието към Божанов. По време на местните избори Панайотов направи своя независима кампания. Дори част от агитационните му материали не съдържаха никъде обозначение, че е от БСП, припомнят зли езици от партията. Но дали самият Панайотов се ползва със симпатии от „Позитано“ все още тепърва може да стане ясно.

Има още една фигура, която е много уважавана в редиците на столетницата в Бургас, и който също може да претендира за поста – това е бившият депутат от БСП Николай Тишев. Той бе предложен в листата за местните избори от местните, и според запознати, лично изваден от нея от Корнелия Нинова. Този факт предполага, че той самият има защо отново да утвърждава позициите си в партията.

Неофициални разговори са водени и със Станимир Баев, общинският съветник от БСП, който бе и кандидат за кмет от БСП. Заместник директорът на Математическата гимназия е отказал да се кандидатира, мотивирайки се с това, че е достатъчно ангажиран. На отказът може да се направи и друг прочит: по време на местните избори той не получи никаква партийна подкрепа и изкара надпреварата със свои сили. Това навежда на мисълта, че този сценарий ще се повтори и ако оглави общинската структура. За никой не е тайна, че в БСП Бургас цари анархия и безвремие и редиците са в разпад. Кой ще е човекът, който ще се опита да ги стегне предстои да видим.

Есента ще се избира и областен лидер на БСП. Стойко Танков подаде оставка и за разлика от общинския - Живко Господинов, чиято оставка не се знае дали е приета, неговата бе приета и поста му зае Тодор Байчев, бивш народен представител.