Събота, 27 Апр 2024
    
Любопитно

Топ заглавие с БГ участие е „Игра на годината“

  27.02.2024 17:45  
Топ заглавие с БГ участие е „Игра на годината“

Георги РУСИНОВ

 

Топ заглавие с българско участие е игра на годината. Baldur’s Gate 3 спечели 6 от 9-те възможни награди, за които бе номинирана на престижните The Game Awards, или както стават все по-известни зад Океана – Оскари за видео игри. Подобаващи за това сравнение бяха и част от гостите на награждаването – актьорите Матю Макконъхи и Тимъти Шаламе.

Българското участие в отнеслата всякаква конкуренция ролева компютърна видео игра е на композитора Борислав Славов. Самият той е бил герой на страниците на „Черноморски фар“. С него наш репортер проведе изключително интересно и проникващо дълбоко в света на гейминга интервю преди няколко години, когато играта още се очакваше да излезе в пълната си версия. Славов тогава открехна, че това, което ни очаква, ще е невероятно и изобщо не ни подлъга.

Неслучайно играта обра толкова много награди от The Game Awards, включително за „Игра на годината“ и още куп други от най-различни места. Саундтракът към нея, който изцяло е дело на Славов, е невероятен и толкова помага за потапянето в атмосферата на този фентъзи свят, че буквално може да се загубиш, слушайки.

А изпълнението на гласовите актьори, които озвучават главните герои в мрачната история? Специалните ефекти, които те карат да мислиш, че от екрана те гледа истински човек? Всичко това и много други изпипани до най-малкия детайл подробности, дело на белгийското студио Larian, заслужено прибират шестте статуетки в своята витрина.

 

Историята

 

Събуждаш се на борда на извънземен кораб (да не се бърка със „зелени човечета“), когато чудовище с пипала, излизащи от устата, ти вкарва в окото паразит. Целта на този червей е да те преобрази в същото чудовище. Обаче в това време корабът е нападнат от яздещи дракони хуманоидни създания.

В хаоса ти (като главния ти герой) и още няколко похитени успявате да се измъкнете. След това оцелелите сформирате група, чиято основна цел става намирането на лек за премахване на паразита, който сега удобно се е загнездил в мозъците ви и всеки момент ще ви превърне в чудовища.

Така през куп перипетии, екстремни ситуации, много битки, романтика и смях продължава историята на Baldur’s Gate 3.

В играта можеш да си всеки – мъж, жена, елф, джудже, човек, орк, полуръст. Можеш да играеш като типичен рицар на бял кон, който помага на всеки, или да си манипулативен и на моменти студен, дори и зъл във взимането на решения. Всяко едно променя развитието на играта, когато накрая сборът от всички определя финала на твоята история.