Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

След години отлагане: Очаква се създаването на Държавна агенция за хората с увреждания

  18.02.2024 16:30  
След години отлагане: Очаква се създаването на Държавна агенция за хората с увреждания

Вече пета година реформата остава само на хартия

 

У нас до края на годината се предвижда създаването на Държавна агенция за хората с увреждания. Това заявиха за Нова ТВ от Социалното министерство. Детската церебрална парализа е приковала в количката Росен Карамфилов, но не е отнела дарбата му да пише и рисува. Надскачайки диагнозата си, Росен се спъва в хроничните проблеми на системата за хората с увреждания. Той споделя, че се бори с трудностите цял живот, а в Закона за личната помощ няма съществени промени.

Промяна за хората с увреждания се очаква след като сработи Държавната агенция. Вече пета година обаче реформата остава само на хартия.

„Отношението към хора с увреждания в момента се регулира от твърде много институции. Това го прави сложно, трудно и в крайна сметка в ущърб на самите хора“, казва директорът на Института за модерна политика Петър Качишики. Той допълва, че това е единственият сектор в държавата, който не е променян години наред.

От Социалното министерство уверяват, че промените скоро ще станат факт. Всички решения ще се вземат от един орган и така хората няма да обикалят различни институции.

„Към Министерски съвет ще бъде изнесена координацията и координационният механизъм на политиката. Това ще позволи много по-бързо, качествено и в срок да се разрешават абсолютно всички проблеми, възникнали с упражняване права на хората с увреждания“, каза държавният експерт в Министерството на труда и социалната политика Любомира Аршинкова.

Росен споделя, че е крайно време в държавата да бъдат създадени работещи системи.