Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас Любопитно

Губернаторът на остров Света Анастасия сключва бракове

  17.02.2024 17:10  
Губернаторът на остров Света Анастасия сключва бракове

Дона МИТЕВА

От миналата година „губернаторът на Острова“  Павлин Димитров също има право да сключва граждански бракове.

„На територията на остров Света Анастасия, на Морска гара и на Ченгене скеле съм оправомощен като длъжностно лице да сключвам граждански брак“, казва той.

През май миналата година му е било и първото бракосъчетание: „Не знам колко се вълнуваха младоженците, но май аз бях развълнуван повече от тях или поне колкото тях. Личеше ми, че за първи път бракосъчетавам. Сигурен съм, че всички го усетиха“, спомня си Димитров.

За миналата година на остров Света Анастасия са направени четири сватби и над 10 бракосъчетания. За едната сватба работещите на острова си спомнят, че им е с рекорден брой гости, откакто се правят такива тържества при тях – 170 души.

Последното бракосъчетание за 2023 година на остров Света Анастасия е през октомври – в стъклената зала. „Малко остана да правим ритуала на Морска гара, защото бе почти невъзможно да стигнем до острова, но морето се смили над младоженците и ни даде възможност да плаваме с кораба“, разказа още нещо любопитно Павлин Димитров.

До момента няма сключен брак на Ченгене скеле, но за сметка на това има вече записана дата – 15 март, когато за първи път ще прозвучи Менделсоновият марш на другата голяма бургаска забележителност.

Тази година за Бургас справката сочи, че повече двойки са пожелали да сключат граждански брак на 24 февруари, отколкото в Деня на влюбените – 14 февруари.

Двойките, които ще се бракосъчетаят на 24 февруари, са общо шест, въпреки че датата спада към студените зимни месеци и не е предпочитана, както бракосъчетанията от май до септември. Интересът се дължи на подредбата на цифрите 24.02, които представляват огледално изписване на настоящата година: 2024. Това е „магията на числата“, която според много хора може да им донесе сигурност и щастие.

На 14 февруари се сключиха 3 граждански брака, въпреки че се пада делничен ден.

Никой в Бургас не се е престрашил да заяви венчавка на 29 февруари, за да празнува годишнина от сватбата си веднъж на 4 години.

„В Бургас през 2023 година са сключени общо 977 граждански брака, с 25 повече спрямо предходната 2022 г. Най-много са през месеците юни, юли, август и септември. Предпочитани са заради хубавото време. През август само са 172 броя“, коментира Магдалена Карастоянова, управител на общинска фирма „Обреден комплекс“.

Извън почивните и празнични дни миналата година, като дати са били интересни за младоженците: 03.03.2023. На нея 7 двойки са си казали „Да“,а на 23.03.2023 – 10 двойки.

„Като предпочитано място за сключване на граждански брак с ритуал продължава да е КЦ „Морско казино“ и изнесените ритуали на избрано от младоженците място“, споделя още Карастоянова в Седмицата на брака.

Седмицата на брака  се отбелязва за 13-а поредна година в България от 7 до 14 февруари, с различни прояви. За първи път тя се е състояла през 1997 г. във Великобритания. През годините събитието прераства в движение, обхващащо близо 30 държави. Седмицата на брака се провежда от 7 до 14 февруари, като целта е да се насочи вниманието към важността на брака и да се насърчат двойките да изградят щастливи и устойчиви семейства. През 2017 г. Седмица на брака за първи път е проведена в Сърбия и Филипините, а през 2018 г. – в Испания.